AKTUELNO

Čuveni karneval u Veneciji otvoren je na temu "igra, ljubav i ludorije". Ovogodišnji festival počeo je paradom na čamcima po čuvenim kanalima, dok je zvanično otvaranje bilo juče sa mnogobrojnim čamcima i plovilima koji su se kretali kroz kanale.

Dok se većina učesnika odlučila za tradicionalne maske, neki su nosili i modernije kostime, poput onih iz poznatih naučno fantastičnih filmova. Otvaranju je prisustvovao veliki broj posetioca, a festival će trajati do 25. februara.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

Širom sveta, festival je poznat po raskošnim maskama i kostimima, a njime se označava period blagostanja pre početka 40-dnevnog uskršnjeg posta.

Foto: Tanjug AP/Antonio Calanni

Portal Juronjuz prenosi da je ovogodišnji karneval privukao manje turista nego inače, odnosno da je svega 70 odsto hotelskog smeštaja popunjeno, najverovatnije zbog trenutne epidemije koronavirusom i zato što se održava svega nekoliko meseci posle katastrofalnih poplava koje su pogodile grad.

Navodi se i da će ovogodišnji festival ostati upamćen kao prvi na kome se koristi visokotehnološki sistem koji će brojati koliko turista u odredjeno vreme ulazi u odredjeni deo grada.

Vlasti Venecije su objasnile da će im to pomoći da saznaju kako se turisti kreću po gradu i koriste njegove različite prostore.

#Karneval

#Putovanja

#Venecija

'