AKTUELNO

Englraska i ''ostrvljanji'' Evrope odubvek su bili prepoznatljivi po svojoj ekscentričnosti.

1. Bakingemska palata je sagrađena na mestu kuće koja je bila bordel. Sada palata ima više od 700 soba: 19 državnih soba, 52 kraljevskih soba, 188 spavaćih soba, 92 kancelarije i 78 kupatila.

2. Kraljica Elizabeta II je dalji rođak Drakule. Nedavno je otkriveno da su kraljevska porodica i Vlad Drakula, plemić iz 15. veka, u krvnom srodstvu.

3. Ropstvo je bilo zabranjeno i ilegalno još od 19 veka, ali pre aprila 2010. nije bilo zakona u Velikoj Britaniji koji bi prinudni rad učinio ilegalnim. 4. Kralj Henri III imao je belog medveda kao ljubimca kojeg je dobio na poklon od kralja Norveške. Životinja je živela u Londonskom tornju, a bilo joj je dozvoljeno da se kupa u Temzi kako bi lovila ribu.

5. London je prvi grad koji je imao metro. Ideja je bila da tuneli pod zemljom budu delimično ispunjeni vodom kako bi mali brodovi njima plovili i prevozili putnike. Kasnije je odlučeno da se ipak naprave podzemne železnice.

6. Big Ben je počeo sa radom davne 1858. godine. Odolevao je napadima i ratovima, ali je 1949. godine jato ptica sletelo na kazaljku Big Bena, poremetio njegov rad, pa je sat kasnio 5 minuta.

7. Prema još važećem zakonu u Severnoj Irskoj je kažnjivo posetiti bioskop u nedelju. Možete dobiti kaznu u iznosu od 50 funti, ako je lokalna policija loše volje.

8. Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch je najduže ime grada/sela na svetu. To je selo u Velsu. Ime je napravljeno tako da bi privuklo turiste. Može se prevesti kao "Crkva Svete Marije od bazena belih lešnika u blizini brzog hidromasažnog bazena i crkve Svetog Tisilija iz crkvene pećine."

9. U Londonu ima više indijskih restorana nego u najvećim gradovima Indije. Neka od popularnih jela koje Englezi obožavaju stvorena je upravo ovde i uopšte se ne prave u Indiji.

10. Vojska Velike Britanije pesme Britni Spirs koristi kao oružje. Naime brodovi Velike Britanije koriste pesme Britni Spirs kako bi odbili somalijske gusare.

11. Najmanja skluptura u Londonu nalazi se na prednjem delu zgrade na Filpot Lejnu. Prikazuje 2 miša koja se bore za komad sira. Priča iza ove sićušne sklupture je zapravo tragična. U vreme kada se zgrada gradila, dva građevinska radnika su se posvađala, a kasnije i potuka oko toga ko je kome pojeo sendvič. Kada se usred tuče skela slomila, oni su pali i poginuli. Kasnije je ustanovljeno da ni jedan od njih nije pojeo sendvič, jer ga je miš pojeo.

12. Samo u Engleskoj možete da iznajmite "prijatelje" za 45 funti na sat, koji će plakati za pokojnikom na sahrani, i to veoma emotivno.

13. Englezi peru suđe deterdžentom i ne ispiraju ga! Samo izvade suđe iz deterdženta i ostave ga da se osuši. Kažu da su to radili godinama i generacijama i da nikome ništa ne fali?!?!

14. U kupatilu i kuhinji imaju dve slavine: jednu za toplu, drugu za hladnu vodu.

#putovanje

'