AKTUELNO

Srbija se u najvećem delu još nije zabelela. A kada će i da li će, ne znamo. Pritom naše planinske lepotice obaraju rekorde u gužvi na stazama. Zato vas vodimo na Alpe, tamo gde snega ima - prvo da proskijate u Krajšbergu, a potom da ovu veštinu dobro uvežbate na „krovu Austrije“ u Hajligenblutu na Grosglokeru. Na 3000 metara nadmorske visine čućete jezike bivših jugoslovenskih republika, a na stazi ćete kuvano vino moći da poručite i na srpskom.

Krajšberg, za početnike i porodice

Skijalište Krajšberg (Kreischberg) se nalazi u pokrajini Štajerskoj, odmah uz naselje Sankt Lorencen ob Murau, na nadmorskoj visini od 850 do 2.120 metara. U pitanju je najsavremenije skijalište na kome 14 žičara i uspinjača i 42 kilometara uređenih staza svih težina garantuju dobar provod na snegu. 

Foto: Kreischberg - Ikarus

Krajšberg je idealno porodično skijalište, prilagođeno i veštim skijašima i početnicima. Prednost mu je to šo se staza za početnike nalazi ne u podnožju planine, već na 1800 metara nadmorske visine. To ne samo da početnicima i neskijašima daje pravi utisak planine, već prema rečima instruktora, baš visina omogućava lakše proskijavanje, jer sve je u glavi i kad se oslobodite straha od pada, lakše se skija. Škole skijanja i snobourdinga ovde su čuvene, i neskijaši se već nakon pola sata nađu na pravoj stazi.

Foto: Kreischberg - Ikarus

Najmlađima je ovo prava igraonica na otvorenom - pored bejbi lifta, magičnog tepiha, staze za početnike, ovde se krije i šuma dinosaurusa i safari deo sa stazom koju okružuju lavovi, slonovi.... Učestalo se organizuju i „porodični dani“ kada deca do 15 godina skijaju besplatno. A za odrasle tu su veliki park za fristajlere u skijanju i snobordu, uređene staze za pešačenje kroz šumu ili oko jezera, nordijsko skijanje, kao i mogućnost za ofroud skijanje. A kad poželite da se odmorite uz kuvano vino, šnaps i dobru klopu, svratite do restorana na stazi, gde je moguće naručiti hranu i na srpskom, jer je šefica kuhinje iz naših krajeva. 

Foto: Hunguest Hotel/Relax arhiva

Smeštaj smo pronašli u Hunguest Hotelu Alpenblick u centru Sent Lorencena na samo 300 metara od skijaških staza. Ovde je sve podređeno udobnosti i potrebama gostiju nakon skijanja. Alpenblick nudi veliki broj sauna da vas zagreju nakon skijaškog dana, ali i bazen iz čijeg se unutrašnjeg dela izlazi u spoljašnji u kome vas topla voda greje dok pahulje padaju okolo. Što se hrane tiče, preovladava sjajan izbor austrijskih kobasica i sireva. Tu je i igraonica za mališane, ali i vinski podrum za one malo starije.A ako baš želite da kroz prozor gledate skijalište, smestite se onda u Hunguest Hotelu Relax koji se nalazi na samoj stazi i čija sjajna ponuda će sigurno zadovoljiti i najzahtevnije goste.

Foto: Igor Marinković

Centar ove regije je srednjevekovni gradić Murau gde ćete pronaći pravi raritet, železnicu uskog koloseka koja je pre 100 godina bila jedina veza između ovog okruga i Salcburga, a koja i danas prevozi decu do škola, dok leti gostima pruža  užitak spore vožnje kroz Alpe. Ne smete propustiti ni lokalni ponos regije, pivo Murau čija tradicija seže čak 500 godina unazad i za koje kažu da nije piće, nego lek.

Foto: Igor Marinković

Hajligenblut – zimska avantura na „krovu Austrije“

Hajligenblut (Heiligenblut) se nalazi na samoj granici tri austrijske pokrajine: Koruška, Tirol i Salcburg. Mestašce kao sa novogodišnje razglednice - okruženo sa preko 40 vrhova nadmorske visine preko 3000 metara, među kojima je i Grosglokner (Veliki Zvonar u bukvalnom prevodu), najviša planina u Austriji, visoka čak 3978 metara. Hajligenblut se nalazi na 1300 metara visine, u podnožju Grosgloknera i glečera Pasterce, pa ne čudi što je svake godine od početka decembra do arpila uvijeno u sneg. 

Foto: Hunguest Hotel Heiligenblut

Inače, Hajligenblut u prevodu sa nemačkog znači “sveta krv”, a iza imena krije se legenda. Naime, 914. godine danski vitez Brikius vraćao se kući noseći sa sobom bočicu svete krvi Isusa Hrista iz Aja Sofije. Na mestu današnjeg Hajligenbluta glave mu je došla lavina, no pre nego što je izdahnuo sakrio je svetu krv. Nekoliko dana potom seljaci su pronašli leš i tri klasa pšenice koja su iznikla iz svete krvi. Danas se ova tri klasa nalaze na grbu mesta, a navodno zidine kasnije kasnogotičke crkve još uvek čuvaju tajnu Isusove krvi, kao i telo slavnog viteza. Ako želite virtuelnu turu kroz crkvu, posetite https://360.heiligenblut.at/

Foto: Hunguest Hotel Heiligenblut

Hajligenblut je i danas sveto mesto, ali ne za vernike, već za skijaše, snoubordere, bicikliste, zaljubljenike u prirodu i aktivnosti u prirodi. Usred planina smestio se nacionalni park Hohe Tauern, najveći zaštićeni prostor u srednjoj Evropi, koji se prostire na 1.800 km². Vrhovi poput Grosgloknera, glečeri, vodopadi, huka slapova pravo su čudo prirode. Oko 10.000 životinjskih vrsta živi na ovom području, a među njima su divokoza, svizac, suri orao, alpski kozorog i kostoberina.

Foto: Hunguest Hotel Heiligenblut

Skijalište u Hajligenblutu se prostire na impozantnih 1.600 metara visinske razlike, sa podnožjem na 1.300 metara i vrhom na 2.902. Na raspolaganju je 55 km skijaških staza sa 12 skijaških liftova i čak 25 km2 ofroud pista. Staze su duge i uglavnom crvene, ali dovoljno široke i ne tako strme da mogu uživati i rekreativci. A da zabava može biti i veća, pobrinula se podzemna gondola koja povezuje dva vrha. Dobro ste pročitali, zaista imaju podzemnu gondolu koju popularno zovu „jaje” i koja vozi kroz stare rudnike soli. Gondola vozi na svakih 10 minuta, pa gužva može biti velika. Klaustrofobični čitaoci bi trebalo ozbiljno da razmotre upozorenje da ovo ipak nije za njih.  

Foto: Hunguest Hotel Heiligenblut

Da Hajligenblut nije nepoznanica našim ljudima uverili smo se i sami. Naime, na kraju dana ispred ski centra čekala su čak dva velika autobusa srpskih registracija u aranžmanu ski-busa, a na vrhu su se mogli čuti samo jezici bivših jugoslovenskih republika.

A tako je bilo i u hotelu u kom smo se smestili. Hunguest Hotel Heiligenbult smešten je usred nacionalnog parka u istoimenom mestu i okružen masivnim vrhovima Alpa. Šarmantan hotel sa prepoznatljivim alpskim i austrijskim motivima tih decembarskih dana bio je drugi dom i Hrvatima i Slovencima, a bilo je i dosta Srba, pa je atmosfera u baru često bila vrlo vesela. U pitanju je najveći hotel u selu koji pruža i wellness i spa uslugu, pa se nakon aktivnog dana na snegu možete relaksirati u bazenu i saunama. U vinskom podrumu možete probati vina iz alpskih područja koja su malo kiselija i imaju izraženu notu svežine, ali i nama dobro poznata vina iz Mađarske. Kako je manje od kilometra hotel udaljen od ski lifta, na svakih 15 minuta minibus prevozi skijaše do ski-centra.

Foto: Hunguest Hotel Heiligenblut

No nije samo zima top sezona u Hajligenblutu, već je i leti isti broj gostiju. Tokom leta Alpi imaju neku drugu, pitomiju magiju, a samo selo se nalazi na čuvenom alpskom putu poznatom po biciklistima i idiličnim putovanjima automobilom. Zato, kad god da se odlučite za ovo mestašce, nećete pogrešiti.

#Alpi

#Skijanje

'