AKTUELNO

U Belgiji, u gradu Gent možete da pronađete svetski poznata umetnička dela, ali ukoliko budete ovim mestom "lutali" noću, shvatićete da je i sam Gent poput dela veštog umetnika.

Belgijski grad Gent je treći po veličini u državi, smešten u Flandriji, a s Antverpenom i Briselom povezan je u takozvani Zlatni trougao koji čini jezgro naseljenosti i centar Belgije. Ipak,nažalost, razlikuje se po tome što njegov potencijal turističke destinacije još uvek nije do kraja iskorišten.

Gent ima dovoljno sadržaja da u njemu provedete barem jedno noćenje, a to je upravo ono što se preporučuje. Gent noću ima posebnu i autentičnu čar. Ulice, trgovi i zgrade prekrivene su svetlima, koja se reflektuju u reke Šelda i Lis.

To nije nimalo neobično jer je Gent domaćin Festivala svetla svake 3 godine krajem januara odnosno početkom februara.

Ova je magična noćna igra svetala rezultat je plana o održivom i ekološki osvešćenim osvetljavanju grada. Ako niste videli Gent noću, niste imali priliku da uživate u njegovom lepoti.

Foto: Pixabay.com

Ovoj modernoj gradskoj umetnosti i stvaranju moderne gradske energije pridružuje se i ulična umetnost, zapravo grafiti oslikani širom grada. Najveća koncentracija grafita nalazi se u ulici Vergaren, koja se zbog toga naziva još i Ulica grafita.

Lepota grada leži i u tome što je, uz sav napredak koji je postigao, očuvao svoju istoriju. Gent je zapravo srednjovekovni grad koji je ponosni vlasnik nekoliko dobro očuvanih detalja i zgrada, a Grofov dvorac (Gravensteen) iz 12. veka je samo jedan primer toga.

Ovaj dvorac je obnovljen u 19. veku i smešten je u srednjovekovnom centru grada. Gent je tokom godina nazivan "istorijskim centrom Flandrije" i "gradom svih vekova".

Osim ulične umetnosti, svetala i očuvane istorije, Gent je i čuvar svetski poznatih umetničkih dela. U katedrali svetog Bava, gotičkoj katedrali koja je nastajala stotinama godina, nalazi se mnogo umetničkih dela, uključujući i Gentski oltar odnosno Jagnje božje čiji su autor braća Van Ajk.

Jedno od najpoznatijih srednjovekovnih dela delo je oltarne ploče i sastoji se od 12 delova, a tokomistorije mnogi su ga želeli samo za sebe, uključujući i Hitlera, navodi "Pun kufer".

Gent je moguće razgledati pešaka, a poseban je doživljaj videti ga i sa druge strane dok se vozite brodićem. Ono što se nekome možda neće dopasti kod ovog grada jeste činjenica da je Gent „vegetarijanska prestonica Evrope“.

Iako statistički po broju stanovnika u Gentu ima više restorana nego u Parizu, većina nastoji da bude primamljiva veganima i vegetarijancima.

#Belgija

#putovanje

'