AKTUELNO

Naša zemlja odnela je ubedljivu pobedu, ostavivši za sobom drugoplasiranu Hrvatsku.

Prema izboru čitalaca Travel Lemming bloga, jednog od najuticajnijih u Sjedinjenim Američkim Državama, Srbija je pozicionirana kao najbolja destinacija u Evropi za 2019. godinu. Čitaoci su glasali za po jednu državu sa svakog kontinenta, a konkretnog kriterijuma nije bilo. 

Glasalo je više od osam hiljada ljudi, a kako stoji na sajtu, svoje glasove davali su i "političari i poznate ličnosti koje nisu mogle da odole, a da ne učestvuju u izboru omiljene destinacije".

I dok je Meksiko odneo pobedu u Severnoj Americi, Malavi u Africi, a Šri Lanka u Aziji, u Evropi je prvo mesto pripalo – Srbiji! Naša zemlja odnela je ubedljivu pobedu, ostavivši za sobom drugoplasiranu Hrvatsku.

Foto: travellemming.com

Na blogu se, pored fotografije Ušća, navodi da je naša zemlja verovatno "jedna od najpotcenjenijih destinacija za putovanje na planeti". Autor teksta ističe lepote srpske prirode, bogatu i dugu istoriju "kroz koju se prošlost može ponovo proživeti", a ističe i savremen izgled i uređenost gradova u kojima moda i kultura cvetaju. Kao najbolje vreme za posetu Srbiji navodi se period od maja do septembra.  

Foto: Pixabay.com

Kroz tekst se izdvaja opčinjenost srednjevekovnim tvrđavama, Dunavom, prekrasnim planinama, a posebno se podvlači ulična umetnost i noćni život prestonice. 

- Što pre posetite Srbiju, zemlju koja je dragulj turizma – navodi se na sajtu.

Foto: Pixabay.com

Ispod teksta usledili su brojni pozitivni komentari onih koji su već posetili našu zemlju, kao i preporuke onima koji tu privilegiju još nisu imali: 

Srbija je definitivno mesto koje treba posetiti. Neverovatna arhitektura i bogata istorija nateraće vas da se istog trenutka zaljubite u nju! A tek noćni život!
Najvažnije od svega je atmosfera i "vajb" koji su posebni i koje osećate samo dok ste tamo. Prosto je neverovatno!
Beograd je fantastičan! Bio sam u Srbiji prošlog leta i proveo sam se kao nikada u životu! Restorani, kafići, ljubazni ljudi... Sve u svemu, destinacija kao iz bajke!

Foto: travellemming.com

Inače, u Srbiji broj turista raste, pa je za devet meseci ove godine u našoj zemlji boravilo ukupno 2,83 miliona turista, što je za šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Od ukupnog broja turista, 1,43 miliona su bili domaći, dok je gostiju iz inostranstva bilo 1,40 miliona.

Foto: Pixabay.com

Od stranih zemalja, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz BiH, zatim turisti iz Kine, Crne Gore, Turske, Rusije itd, a uspesi poput ovog zasigurno će uticati na promociju naše zemlje širom sveta, a samim tim i povećanje broja turista.

#Evropa

#Putovanja

#Srbija

'