AKTUELNO

Da u Segedin Srbi hrle zbog dobrog šopinga (još vam na granici i vrate porez), termalnih voda i najvećeg zatvorenog tobogana u Evropi u Aquapolisu, Hunguest Hotela Forras (ispred koga vidite mnogo srpskih tablica) koji je toplim hodnikom povezan sa preko 20 bazena, to već i vrapci na grani znaju. Ali, mi smo se u Segedin zaputili iz drugog razloga.

Naime, nedavno su se u jednom poznatom beogradskom restoranu održavali Dani mađarske kuhinje, a zvezda prave "fine dining“ večere bio je Ferenc Balint, šef segedinskog Hunguest Hotela Forras.

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Probali smo stvarno neverovatne specijalitete u Beogradu poput supe od celera sa dimljenim prepeličjim jajetom i tartufima, pačijedžigerice sa  želeom od lovora, ribljeg paprikaša sa ovčijim sirom,srnećeg filea sa slatkim krompirom, musa od bele čokolade sa želeom od vina.

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Ako vam je pošla voda na usta, znajte da je jela pripremao dobitnik zlatne medalje svetskog kulinarskog prvenstva i srebrne olimpijske medalje u kuvanju, koji je ribljim paprikašem oduševio i Žerar Depardjea. Zato smo i pošli u Segedin, u Hunguest Hotel Forras da pronađemo Ferenca Balinta i proverimo da libolji gost u Beogradu ili bolji domaćin u Segedinu. 

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Samo dva i po sata vožnje od Beograda i 11 kilometara od srpsko-mađarske granice,nalazi se maleni Segedin. Ispred hotela "brdo“ automobila sa srpskim,registracijama, a na recepciji nas je dočekalo "Dobar dan i dobrodošli“ od,osoblja koje govori naš jezik. Priznajemo da su nas prijatno iznenadili. 

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Bilo je vreme ručka i odlučili smo da pre kupanja u brojnim bazenima potražimo,slavnog šefa i da malo porazgovaramo s njim. Ferenc Balint nam je otkrio da, kako se Segedin nalazi na samoj srpsko-mađarskoj granici, uticaji obe zemlje,osećaju se i u kuhinji ovog grada, ali da je mađarska gastronomija poznata po tome,što koristi baš dosta luka i, naravno, tucanu crvenu papriku.

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Segedin je rodnomesto nobelovca, Albert Sent Đerđija koji je pronašao vitamin C i to baš upaprici, tako da je u Mađarskoj najpoznatija mlevena paprika baš iz Segedina. A ljuta paprika odličan je afrodizijak, otkrio nam je šef. Takođe je i dodao da srpski gosti najčešće traže riblju čorbu, paprikaš, pečenu kolenicu, dok žene iz Srbije obožavaju hotelsku hladnu voćnu supu, koju nazivaju pink supom. U Mađarskoj ova supa je manje-više poznata, ali za nas je nekako neodoljiva i egzotična pomisao da supa može biti hladna, pri tom voćna, a slana. Iako nije bilo leto, kada se ova supa najviše sprema, Ferenc Balint je rešio da nas oduševi još jednom i da namposluži čudesni pink supu od maline. I zaista je odlična, a kako drugačije, kad nosi ime PINK. Ne zaostaje ni riblji paprikaš za njom, kao ni solmoi galuska kojusmo takođe probali.

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

A nakon dobre klope, valja potrošiti kalorije i to u zdravoj i toploj termalnoj,vodi. Napolju vetar, kiša, kako samo u novembru može, a mi kroz topli hodnik u,bade mantilima i papučama tragamo za najboljim kupanjem.  4400m2 vodenih,površina Aquapoplisa, brojni bazeni, đakuziji, brze reke, topli bazen na,otvorenom i mnoštvo tobogana garantuju zabavu i za velike i za male.

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Svakako je najveća atrakcija najduži zatvoreni bazen u Evropi, visok čak 272 metara u komespust traje čitav minut dok ne bućnete u vodu.  Ne znate da li su veća zabava tobogani ili roditelji koji se raspravljaju sa decom kada je dosta, i to na srpskom.

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Oazu mira od cike i graje sa tobogana pronašli smo u Tihom Wellness-u, zatvorenom,hotelskom wellness i spa delu koji prima samo one starije od 16 godina kako bi,se u tišini prepustili svojim mislima. I ovde se može plivati u velikom bazenu,,odmarati u đakuziju i detoksirati u saunama ili brojnim masažama. 

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Nakon večere na bazi švedskog stola, gde smo jeli „od ptice mleko“ skoro bukvalno, malo kuglanja u hotelskoj kuglani, odlično mađarsko vino u loby baru uz,direktan prenos teniskog meča Novaka Đokovića, pa udoban krevet u velikoj sobi.

Foto: Promo/Hungesthotels Forras

Kada je čoveku lepo, dva dana jako brzo prođu, a mi smo shvatili da iz hotela uopštenismo ni izašli. Zato ćemo se sigurno ponovo vratiti i nadamo se da ćemo tadana trpezi naći neko srpsko jelo.

#Hunguest Hotel Forras

'