AKTUELNO

Sa 18 godina došla je na egipatski presto, govorila je devet jezika, zavela je najmoćnije muškarce. Sve što smo znali o moćnoj Kleopatri moglo bi da promeni otkriće arheologa dr Zahija Havasa.

Koliko žena na prestolu može biti moćna, dokaz je Kleopatra VII Filopаtor. Sa 18 godina došla je na egipatski presto i ostrašćeno činila sve da svojoj zemlji obezbedi blagostanje. Najmoćniji muškarci nisu mogli da joj odole, žene i danas žele da dokuče tajnu njene lepote. Sve to bilo je samo dodatni ukras obrazovane vladarke velikih sposobnosti. Govorilа je devet jezikа, napamet je znala stihove Eshila, Sofokla, Pindara i Sapfe, a bliski bili su joj i geometrija, muzika i astrologija.

Foto: Wikipedia.org/George Shuklin

Kada je 48. godine pre nove ere na njenu teritoriju stupio moćni rimski imperator Julije Cezar, Kleopatra je našla način da mu priđe. Zbog dinastičkih previranja tad prognana iz Egipta, na sastanak sa Cezarom došla je prokjumčаrena u tepihu. Čim je gruba tkanina pokazala lice neodoljive žene, Cezar je bio impresioran. Dobili su sina Cezariona, Kleopatra je postala neprikosnovena vladarka.

U novim političkim previranjima intrigantna vladarka staje na stranu Marka Antonija. Priređuje mu velelepne gozbe, na kojima veliki vojskovođa do kolena gazi po ružama. Krajem 39. godine dobili su blizance Aleksandra i Selenu, tri godine kasnije i sina Ptolomeja Filadelfa. Njihovu idilu prekida poraz Marka Antonija, Oktavjanov uspon.

Ljubavnici sebi oduzimaju živote. Marku Antoniju presudio je njegov mač, a Kleopatra je tražila da joj donesu kobru, koja prema egipatskom verovanju vodi u besmrtnost.

Foto: Unsplash.com

Još je Plutarh tvrdio da su ljubavnici sahranjeni zajedno, ali gde, ostala je misterija. Sve dok najpoznatiji svetski arheolog dr Zahi Havas istražujući hram Taposiris Magna kod Aleksandrije nije pomerio granice dosadašnjih saznanja. Čuvar tajni egipatskog peska uveren je da se tu krije njena grobnica.

– Sa dr Ketlin Martinez iz Dominikanske Republike poslednjih osam godina tražim grobnicu Kleopatre i Marka Anonija u hramu Taposiris Magna na oko 50 kilometara zapadno od Aleksandrije. Pronašli smo novčiće sa likom i imenom Kleopatre, statu, bistu, kao i važnu stelu, kamenu ploču sa hijeroglifskim natpisom – kaže dr Havas i najavljuje značaj novih otkrića.

O svemu ovome, ali i o mnogim drugim otkrićima dr Havas će ekskluzivno govoriti na predavanjima 7. i 8. decembra u Operi i teatru Madlenianum u Beogradu. Čuveni faraon današnjice pričaće i o otkriću mumije kraljice Hatšepsut, mumija porodice kralja Tutankamona, o misteriji smrti kralja Ramzesa III, novim grobnicama pronađenim u drevnoj nekropoli Sakara, kao i o otkrivanju tajnih vrata unutar Velike piramide.

Autor: Pink.rs

#Egipat

#Kleopatra

#piramide

'