AKTUELNO

Jedan od najtraženijih izleta u Češkoj je obilazak grada Kutna Hora, čija se značajna arhitektura nalazi pod zaštitom Uneska, a jedna crkva privlači posebnu pažnju.

Crkva od kostiju je kapela koja se nalazi ispod rimokatoličke crkve, a u njoj se nalazi oko 60.000 ljudskih skeleta. Kosti su korišćene i za dekoraciju kapele, pa se ovde mogu videti neobični venci i luster.

U 2017. godini je kroz kapelu prošlo oko pola miliona ljudi, koji su upravu crkve doveli do toga da fotografisanje mora da bude strogo ograničeno.

"Nadamo se da će posetioci poštovati našu odluku i da će razumeti zašto smo to morali ovo da uvedemo", rekla je Radka Krejči, upravnica u parohiji Sedlec.

Ovo nije potpuna zabrana, ali je neophodno da se nekoliko dana ranije najavi dolazak kako bi se dobilo odobrenje za fotografisanje. Glavni razlog zbog kojeg od 2020. neće moći tek tako da se fotografiše jeste nepoštovanje koje turisti iskazuju, uprkos znaku na kojem na mnogim jezicima piše da se moli da gosti budu ljubazni i da ne zaborave da su te kosti unutar kapele nekada bili ljudi.

#Putovanja

'