AKTUELNO

Biciklistička tura trajala deset dana i posle četiri dana u Mađarskoj, po jednu noć su proveli u Bezdanu, Apatinu, Vukovaru, Fruškoj gori, Sremskim Karlovcima i Beogradu.

Naredne nedelje se zvanično završava biciklistika sezona u Srbiji, a proteklo leto biće zapamćeno po organizovanim grupama koje su biciklom iz Budimpešte stigle u Beograd.

Biciklistički turizam svake godine beleži nove rekorde, a naročito u Srbiji gde se doskoro govorilo samo o "potencijalu na dva točka". Ralf van der Zajden je pre osam godina napustio Holandiju, preselio se u Srbiju i bez kapitala osnovao firmu.

- Svakog dana u 14 časova ispred Gradske biblioteke počinjala je tura po Beogradu, a Ralf nije imao svoje već je iznamljivao bicikle - kaže Milica Ilinčić iz "Aj bajk Belgrejda". - Dakle, ulaganja nije bilo, već je sve rađeno snagom volje. Počeli smo sa jednim, a danas imamo 20 vodiča!

Naredne dve-tri godine Beograđani su mogli da po sunčanom i kišnom danu vide Ralfa kako predvodi grupu biciklista do Geneksove kapije i sa ponosom priča o arhitektonskim biserima srpske prestonice. Posle tri godine počeo je da radi biciklističku turu i u Novom Sadu, a 2015. godine i u Budimpešti i Beču. U ovim gradovima, uglavnom, radi sa putnicima brodova za krstarenje koji ne žele da pešače po srednjoevropskim prestonicama.

- Godišnje imamo po 2.500 turista koji žele da upoznaju Beograd na dva točka - ističe Milica. - Prošle godine smo imali i prvu grupu turista koji su iz Budimpešte poželeli da na biciklu stignu u Beograd. Prošle nedelje, praktično na kraju sezone, imali smo poslednju takvu grupu. Reč je o grupi parova koji su stariji od 60 godina i tražili su da u Budimpešti uzmu, a u Beogradu predaju bicikle. Kreirali smo im kompletnu turu prema njihovoj želji.

Biciklistička tura od Budimpešte do Beograda trajala je deset dana i posle četiri dana u Mađarskoj, po jednu noć su proveli u Bezdanu, Apatinu, Vukovaru, Fruškoj gori, Sremskim Karlovcima i Beogradu.

- Kompletna tura, sa biciklima, noćenjem sa doručkom, prenosom stvari i ostalim uslugama koštala ih je oko 700 evra po osobi. Većina biciklista koji ovako stignu u Beograd naredne godine uplate i vožnju do Kladova.

TURA "KEC"

ZA razliku od naših ljudi koji se stide života u socijalizmu, Holanđanin je smislio i jugonostalgičarske ture po Beogradu za strance koji žele da doznaju sve o "crvenoj prošlosti" iz retro-automobila čuvenog "keca".

- Planirali smo da ture radimo sa "jugom", ali je vrlo nepraktičan za četiri osobe, pa koristimo "stojadina" - ističe Milica.

#Bicikl

#Putovanja

'