AKTUELNO

Mada do njega nije tako lako doći.

Planinski lanac Tzumerka ili Atamanika i čuvena sela za koja su Grci čuli, ali ih ni sami nisu posetili. Ponajviše zato što je pristup njima malo otežan, zimi pogotovo.

Nedaleko od Janjine, u Epiru nalazi se planina Tzumerka poznata po nekim od najlepših sela u Grčkoj.

Doduše sneg ne zatvara puteve, ali oni su uski, grubi, krivudavi, strmi i nikako dobri za nekoga ko ima strah od visine.

Kako osim zime imamo još tri godišnja doba kada je ovo selo pristupačnije, šteta bi bila propustiti ovu lepotu.

Mnoštvo zelenila, cveća, ptica, pa i divljih svinja, borovnica i kupina, očaravaće vas tokom jedne najobičnije šetnje. Ipak, ništa neće moći da vas pripremi za magičnu sliku koja će vam se prikazati pred očima čim priđete selu Sirako.

Stepenasto, kameno, viseći na vertikalnoj padini, Sirako je jedno od najlepših sela u celoj Grčkoj.

Bogato je i istorijskim sećanjima na vreme kada su lokalni trgovci prodavali svoje poznate ogrtače čak i Napoleonovoj vojsci. Upravo je to obogatilo Siraku prekrasnim vilama, fontanama, mostovima i starom kamenom školom koja dominira u centru.

Automobil ostavite na ulazu u selo jer vam je ionako nepotreban, a obilazak sela biće šetnja kaldrmisanim ulicama. Ako ste avanturista, onda ne propustite da se zip-lajnom preko kanjona provozate do sledećeg sela Kalarutes.

Ako ste kolima, posle četrdesetak minuta stižete do sela koje je bilo poznato po izradi srebra i dom čuvene kompanije Bulgari. Ne propustite meze i kafu u Akantosu, restoranu starom 176 godina koji neprestano radi od 1840. godine.

Cene smeštaja su vrlo pristupačne, pa za noćenje u dvokrevetnoj sobi ne bi trebalo da izdvojite više od tridesetak evra.

#Putovanja

'