AKTUELNO

Samo na osnovu mesta koje ste izabrali u avionu, može se otkriti nešto o ličnosti putnika, tvrde psiholozi.

Dok neki putnici biraju da sede kraj prozora, drugi radije sede na mestu do prolaza. Prvi to čine zbog pogleda, ali i zbog bar malo privatnosti koju mogu dobiti, a drugi biraju sedište kako bi imali “slobodu“ da ustanu kad god žele, a ne da zavise od toga da li su putnici pored njih budni ili ne.

Prema rečima psihologa to ima mnogo dublje značenje. Putnici koji biraju mesto kraj prozora su sebičniji, a oni koji sede do prolaza mogu da budu “zatvoreniji“.

“Putnici koji preferiraju da sede kod prozora vole da imaju kontrolu, teže da sve zgrabe za sebe i time se vode u životu, a i lakše ih je naljutiti“, rekla je dr Beki Spelmen, glavni psiholog jedne privatne klinike za terapijsko lečenje.

“Takođe, oni vole da se “gnezde“ i da se kreću u svojim krugovima“, dodala je ona, prenosi “Travel and leisure“, a psiholog biheviorizma Džo Hemings se saglasio sa tom ocenom.

“Putnici do prozora su često druželjubiviji i svakako odgovorniji. Nemirnijeg su duha i teže im je da pronađu položaj za spavanje u avionu“, dodao je Hemings.

Na odabir mesta utiče više faktora, pa ove karakteristike ne moraju biti apsolutno tačne. Ali dokazano je da što više ljudi lete, radije biraju mesto do prolaza, ali većina putnika svakako radije bira da bude kraj prozora.

#Avion

'