AKTUELNO

Grčka kuhinja jedna je od nezaobilaznih stvari koje posetioci ove zemlje moraju da probaju. U mnogim zemljama turisti su primorani da posećuju restorane kako bi probali tradicionalnu hranu, ali ne i u Atini.

Atina je poznata po "uličnoj hrani" i zato se turistima ovog grada savetuje da probaju neka od jela koja se prodaju na ulici, tradicionalna su, prepoznatljiva kao grčka, odličnog kvaliteta, povoljna i lako dostupna.

Suvlaki i giros

Više od decenije je suvlaki “vladar brze hrane“ u Grčkoj. Ovo je sitno sekano grilovano meso uvijeno u pita hleb, nalik lepinji. Ima razne dodatke, a najvažniji je, naravno, sos caciki. Kome je ovo previše neuredno, može da naruči i u tanjiru, i da elegantno uživa u svom jelu.

Giros je veoma sličan. Razlika je u tome što se za giros pravi marinirano meso tako što se polako peče kružeći postavljena vertikalno.

Kuluri

Bilo da ste poranili da izbegnete gužve i uhvatite najlepšu dnevnu svetlost kako biste što bolje upoznali grad, ili da ste u noćnom izlasku ostali do ranih jutarnjih časova, kuluri su idealno grčko rešenje za brz obrok. Kuluri je u suštini đevrek. Hleb u kružnom obliku, hrskave kore posute susamom. Ovo jelo je poreklom iz Anadolije kada su ga došljaci doneli u Solun, gde su Grci recept prilagodili svom ukusu.

Tiropita

Grčka verzija pite sa sirom, a najčešće se jede kao usputni doručak. Originalna verzija potiče iz antičkog doba Grčke. Tiropita u sebi sadrži beli luk i med, što je čini prepoznatljivom i drugačijom od sličnih jela. Ovo je veoma popularno jelo među Grcima i može se pronaći u skoro svakoj pekari, ali se najčešće rasproda već u ranim jutarnim časovima.

#Grčka

#Hrana

'