AKTUELNO

Monšau je jedno od onih mesta u kojima imate osećaj da ste putovali kroz vreme, jer nije ni nalik nečemu što se viđa u današnje vreme.

Monšau je “skriven“ u oblasti Ajfel i odlična je lokacija za istraživanje okolnih gradova Nemačke, ali i Belgije, jer se selo nalazi na svega dva kilometra od granice.

Kao naselje se prvi put pominje 1198. godine pod imenom Monžua, a razvio se oko srednjovekovnog dvorca kojim su upravljali knezovi grada Jilih. Tokom vekova, Monšau je mnogo puta bio opljačkan i razoren, ali je uvek uspevao da očuva svoj šarm.

Monšau, iako u samom mestu gotovo ima veoma malo sadržaja za turiste, godišnje poseti oko dva miliona ljudi, što samo svedoči o lepoti i neobičnosti gradića. Smešten među brdima, nudi uske ulice sa kućama neobičnih fasada.

Ove kuće su verovatno najprimamljivije posetiocima, koji rado provode vreme ispred njih pokušavajući da naprave idealnu fotografiju.

Sačuvan je i srednjovekovni dvorac, ali na njemu se vide tragovi vekova, pa se bedemi i odbrambene kule, sad već odvojene od centralnog dela, mogu videti svuda unaokolo.

View this post on Instagram

🦇 is proud to present our featured artist 📷: @holger.zeidler . . Chosen by: @pixelralli . . Congratulations Holger!!! This is a gorgeous picture 😍 We love the wonderful composition. Thank you for sharing your work with us! . Please join us in congratulating them and visit their wonderful gallery . . . If you would like to be featured, tag us using #batpixs_germany . . Visit our friends hub . • @batpixs . • @batpixs_lostplaces . • @batpixs_bnw . • @batpixs_ports . • @batpixs_drone . • @batpixs_night . • @batpixs_nature . . 🦇 #batpixs #germany #deutschland #ig_germany #igersgermany #ig_deutschland #travelgram #traveldrops #instatravel #travelblogger #architecturelovers #wordplaces #bestvacations #weroamgermany #meindeutschland #architecture #worldcaptures #bestplacetogo #loves_europe #beautifulplace #bestcitybreaks #travel_drops #earth_shotz #ig_fotografdiyari #eclectic_shotz #earthpix #instagramde #monschau . . #bpg_holgerdotzeidler .

A post shared by ▪️BATPIXS GERMANY▪️ (@batpixs_germany) on

“Crvena kuća“, nekadašnja sudnica koja je pripadala plemićkoj porodici, izgrađena u baroknom stilu, veoma privlači posetioce koji od osam, smeju da vide četiri sprata.

Sve sobe su raskošno ukrašene, a najveći značaj se pridaje prostoriji u kojoj se nalazi najviše slika. Te slike, iako same po sebi lepe, “ne vide se“ od svojih okvira koji su, zapravo, samo nacrtani na zidu oko njih.

View this post on Instagram

💧TRAVEL DROP OF THE DAY💧 16/09/2019 ____________________________________ 🏆 Belongs to the talented: 👉🏻 @postcards_from_manu ********************************************** 📷 Location: Monschau, Germany 🇩🇪 Photo selected by: 🌐 Admin: @insta_ksou *********************************************** 🏆 Congratulations 🏆 ----------------------------------------------- Please take some time to visit our featured artist's gallery and feel free to spread your love and support! ----------------------------------------------- For a chance to be featured, ➡️Follow: @travel_drops_ ➡️Tag: #travel_drops ____________________________________ Don't forget to mention where your photo was taken. ____________________________________

A post shared by Travel Drops (@travel_drops_) on

U Monšau može da se uživa u posmatranju stvaranja staklenih predmeta, ili da se poseti izložbeni prostor u kojem se nalaze skulpture od peska.

Reka Rur pruža mogućnost da se sagledaju okolni šumoviti predeli iz drugačije perspektive. A moguće je i pešaka obići nacionalni park Ajfel. Iako više puta rušen u toku istorije, Monšau u toku II svetskog rata gotovo da nije ni taknut, a razlog tome se možda krije u kompleksu NS Ordenburga koji je otvoren 1934. godine.

Činile su ga tri škole u kojima se obrazovala elita, s ciljem da kasnije verno služe nacističkoj Nemačkoj. Nekadašnje prostorije u kojima je Hitler stvarao kadrove pogodne za održavanje njegove ideologije, sada su otvorene za turiste.

#Putovanja

'