AKTUELNO

Pitali smo vlasnike 'airbnb' smeštaja koji gosti su najčistiji, a ko ostavlja najveći nered iza sebe.

Beograd i Srbija su postali jedna od poželjnijih turustičkih destinacija u Evropi koje godišnje poseti ogroman broj turista iz celog sveta.

Umesto da odsednu u hotelu, najveći broj njih koristi usluge "airbnb" smeštaja kojih je sve više u Srbiji. Kako nisu svi domaćini isti, niti su njihovi stanovi za kratkotočno izdavanje jednako luksuzno uređeni, tako se i profil gostiju razlikuje. Dok se jedni mogu pohvaliti dobrim kućnim vaspitanjem i higijenskim navikama, ima i onih koji su razuzdani i bahati poput srednjoškolaca na ekskurziji.

I mada se ne može o celoj naciji suditi na osnovu nekolicine, iskustva vlasnika ovih smaštaja za izdavanje svedoče da postoje neke zajedničke crte koje nose turisti iz određenih zemalja.

- Kinezi iza sebe ostavljaju najveći nered - tvrdi Tijana L. vlasnica "airbnb" smeštaja u Beogradu - Odmah iza njih su Indusi koji često kuvaju u stanu, a budući da im je hrana jako začinjena, smrad se oseća i nakon njihovog odlaska. Inače, ni lična higijena im nije na zavidnom nivou.

Po njenom mišljenju najuredniji gosti su Srbi iz dijaspore, odnosno stanovnici bivše Jugoslavije.

- Najsrećniji sam kada mi se najave "naši" ljudi, odnosno Srbi, Makedonci, Bosanci, Slovenci, stanovnici stare Jugoslavije - slaže se sa Tijanom Aleksandar S, vlasnik nekolicine "airbnb" smešataja u srpskoj prestonicci - Naša kultura stanovanja je na zavidnom nivou, a isto važi i za stanovnike Istočne Evrope. Ima logike zašto je to tako. I mi i oni u najvećem broju živimo u stanovima i dobro smo upoznati sa bontonom življenja u zgradama.

Iz Aleksandrovog iskustva, najveću prljavštinu iza sebe su ostavljali gosti iz Južne Amerike, kao i iz Velike Britanije.

- Britanci mahom stanuju u kućama i navikli su valjda da neko čisti iza njih. Isto važi i za Amerikance, mada postoji velika razlika u odnosu na to iz kog dela potiču. Kod stanovnika zapadne obale, Kalifornije posebno, kultura življenja je na visokom novou. Oni vode računa o zdravlju, ishrani, redovno vežbaju i zbog svega toga im je važno da borave u "zdravoj" i čistoj sredini. Sasvim drugačija je situacija kod turista koji žive u državama srednje Amerike. Jako su neuredni, iza sebe ostavljaju čarape na prozoru, sapune u tanjiru, papuče na krevetu.

Isto mišljenje deli i Tijana, koja dodaje i da su Amerikanci veoma razmaženi i zahtevni.

Među bahate goste spadaju i Rusi, koji po mišljenju Ivana B, vlasnika"airbnb" smeštaja u Beogradu misle "da im je za njihov novac sve dozvoljeno".

Na pozitivnoj listi poželjnih gostiju ubrajaju se turisti sa severa Evrope - Norvežani, Šveđani, Finci, Holanđani, ali i Japanci.

- Oni su neverovatno disciplinovani i organizovani, jedni od najurednijih turista koje sam imao sreće da ugostim - kaže Ivan.

Kad je reč o kriterijumima na osnovu kojih turisti biraju smeštaj, izdvajaju se brz internet, čistoća, blizina centru, ali i estetski izgled stana.

- Najbolju ocenu i najlepši kompliment sam dobio od jednog Holanđanina koji je rekao da se u mom, iznajmljenom stanu osećao kao da je došao kod prijatelja u goste. Evropljani i Kanađani obraćaju pažnju na detalje, sve ono što čini da se u smeštaju za izdavanje oseća toplina, probližna onoj kakvu imaju u svom domu - zaključio je Aleksandar.

#Put

'