AKTUELNO

Iako su se istoričali saglasili da ovaj most nije napravio Isak Njutn, mnogi odbijaju to da prihvate.

"Drveni most", koji je poznatji po nazivu “Matematički“, izaziva divljenje zbog načina na koji je izgrađen. Iako ima oblik luka, izgrađen je od ravnih greda.

Da bi se u to uverili, posetioci Kembridža idu da plove rekom Kem kako bi razgledali i zagledali most sa svih strana. Upravo zbog specifičnog i “pametnog“ načina gradnje, koji je očuvan i nakon restauracija, most ima nadimak “Matematički“.

Legende koje se vežu za most jednako su intrigantne kao i njegov oblik. Prema nekim teorijama, koje se neretko navode i u turističkim vodičima, most je izgradio Isak Njutn. I to bez eksera i šrafova, a sve da bi uspeo da dokaže zakone fizike.

Nakon završene srednje škole Njutn je pohađao studije u Kembridžu, a nakon završetka primljen je kao profesor matematike i optike. Ipak, istoričari i fizičari kažu da priča “ne drži vodu“, te da su turisti koji vjeruju u to da je most gradio Njutn veoma lakoverni.

Godinama nakon fizičarove smrti 1727. godine, most je sagradio Džejms Esek prema nacrtu Vilijama Eteridža 1749. godine. Nakon toga obnovljen je prema istom dizajnu 1866. i 1905. godine.

Za izgradnju su se koristili i ekseri i šrafovi, ali se zbog metalnih delova koji su držali prvobitnu kontsrukciju činilo da ih nema.

#Misterija

#most

'