AKTUELNO

Rešite se neprijatnog pritiska u glavi i prehlade u nekoliko koraka!

Čini se kao da nam prehlada posebno teško pada u letnjem periodu. Napolju je sparno, gotovo nepodnošljivo, a vi brišete nos ili dobijate napad kašlja. Ono što posebno ovaj period čini težim jeste osećaj suvog i nadraženog grla i konstantna potreba za kašljanjem. Da ne spominjemo neprijatan osećaj težine glave u predelu sinusa, kao i nedovoljno kvalitetnog sna tokom noći. Kada se na sve to nadovežu dnevne obaveze koje se gomilaju i čekaju, ne ustaje vam se ujutru iz kreveta.

Naučna istraživanja1  su pokazala da postoji preko 200 različitih vrsta virusa koji uzrokuju prehladu, gde često antibiotici ne mogu sami u potpunosti da deluju i iskorene upornu infekciju. Oni jesu efikasni u borbi sa bakterijskim infekcijama, ali kada je virusna prehlada u pitanju, često nisu adekvatna terapija. Pored mirovanja, našem organizmu potrebna je dodatna pomoć da se simptomi prehlade u potpunosti iskorene i, što je najvažnije - ojača imuni sistem. Važno je da i inače negujete svoje telo, kako spolja, tako i iznutra. Od velikog je značaja da svoj imuni sistem jačate odmaranjem, dovoljnim brojem sati sna, zdravom ishranom i odgovarajućim životnim navikama.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4159373/

Važna je hidratacija

O ovom pravilu koje bi trebalo uvrstiti u svakodnevnu negu, sigurno svakodnevno slušate i čitate. Iako deluje banalno neprestano ponavljanje, ispijanje dovoljne količine vode na dnevnom nivou važno je koliko i redovno pranje zuba ili tuširanje. Kako se negujemo spolja, tako je važna i nega iznutra. Voda je sastavni činilac velikog broja biohemijskih procesa u organizmu, i zbog toga je važno da hidriramo svoje telo kako bi naši vitalni organi bili zdravi i kako bi normalno funkcionisali. Ovo je naročito važno tokom leta, kada se znojimo više. Ukoliko osetite žeđ ili vam se suše usta i grlo tokom dana, znajte da telo šalje signal da je dehidrirano. Vodu osim u svom standardnom obliku, možete uzimati i putem biljnih nezaslađenih čajeva ili tople pileće supice. Topla supa ima zaista blagotvorno dejstvo na organizam u toku prehlade. Prema istraživanju2 , pileća supa ima protivupalno svojstvo, tako što poboljšava prolaznost vazduha u nosnim kanalima, dok traje prehlada.

Foto: Unsplash

2.  Pan Asian Journal of Medical Education

Ovlaživač vazduha ne može biti na odmet

Kada nastupe visoke temperature i sparina, teško nam je da funkcionišemo i kada smo potpuno zdravi, a naročito kada smo prehlađeni. Vazduh je vruć, napolju sparno, što nas čini konstantno umornim. Situacija nije manje naporna čak ni kada klimatizujemo prostor u kojem boravimo, jer nam se čini kao da nema kiseonika. Zato je važno da prostor u kojem boravimo i spavamo, ima optimalnu vlažnost vazduha. Suv vazduh dodatno nadražuje iritiranu sluzokožu grla i stvara nagon za napadom kašlja.

Prirodni lek protiv prehlade

Opšte je poznato da blagotvorna svojstva meda imaju visok nivo efikasnosti kada je u pitanju jačanje imunog sistema, kako odraslih, tako i dece. Med i propolis predstavljaju prirodni antimikrobik izuzetno jakih antiinflamatornih karakteristika. Kada do prehlade i gripa već dođe, jedan od simptoma koji se najteže podnosi je pojava gustog, viskoznog sekreta praćenog napadima kašlja. Ova neprijatna pojava može vam stvarati smetnje tokom noći, ali i tokom obavljanja dnevnih aktivnosti.

Preporuka otorinolaringologa za ovakva stanja je Herbiko PropoMucil sa medom za odrasle. Ovaj prirodni proizvod na bazi meda, tečnog ekstrakta korena belog sleza, korena jagorčevine i lista nane, je jedini proizvod koji sadrži prečišćen standardizovan propolis sa prirodnim N-acetilcisteinom.

Propolis kao prirodni antimikrobik umiruje nadraženu sluznicu, tako što sprečava zadržavanje virusa, bakterija i gljivica u nosnom kanalu i potom njihovo spuštanje u pluća. Na taj način, onemogućava se dalji razvoj prehlade. N-acetilcistein sa druge strane, brzo i efikasno deluje kod simptoma oboljenja gornjih disajnih puteva tako što rastvara gust sekret, koji otežava disanje, i olakšava njegovo izbacivanje. Herbiko PropoMucil sa medom za odrasle na potpuno prirodan način jača otpornost imunog sistema, olakšava iskašljavanje, ali i deluje umirujuće na nadraženost grla.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#leto

'