AKTUELNO

Kalendar događaja u tivatskom zalivu je sve dinamičniji iz godine u godinu što je ovaj grad pozicioniralo kao ozbiljnu event destinaciju u Evropi.

Ovogodišnja sezona započeta je spektakularnom Southern Soul Porto Montenegro žurkom sa svetski poznatim DJ-evima na PMYC plaži, neposredno uz bazen Porto Montenegro Jahting kluba. Raznovrsni program je Turističku organizaciju Tivta podstakao da osmisle novu reč #TIVTOVANJE, koja objašnjava jednim pojmom sva iskustva koja se u Tivtu mogu doživeti.

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

Mnogobrojni koncerti, premijere svetskih modnih dizajnerskih kuća, umetnički performansi i art punktovi, lifestyle događaji poput Gumball-a, polo turnira, regate, samo su neki od događaja po kojem će gosti sa svih meridijana planirati svoj boravak u marini i nautičkom naselju Porto Montenegro tokom ove sezone. Porto Montenegro je spreman i za jos jedan Gumball 3000 - povorka reli automobila i poznatih svetskih ličnosti koje ove godine na putu od Mikonosa do Ibize, 10. juna borave u tivatskom luksuznom naselju i gradskoj rivi. Porto Montenegro će biti domaćin i velikog koncerta 14. juna. u sklopu Made in New York Jazz festivala gde će publika imati priliku da uživa u džez fank repertoaru, džez standardima kao i autorskim kompozicijama učesnika, uz očekivane instrumentalne i vokalne džez bravure. Festival Mediteranske note okupiće drugu godinu za redom ljubitelje klasične muzike – Crnogorski simfonijski orkestar u sinergiji sa svetski poznatim muzičarima i solistima prirediće muzički spektakl 29. juna. Internacionalni Fashion Festival je zakazan za 19. i 20. jul, kada će Sinhro, kao istorijsko nautičko-industrijsko zdanje Porto Montenegra, postati kulisa za glamurozni runway globalno poznatih dizajnera, čija se imena još uvijek čuvaju kao ekskluzivitet. Jet set zaigraće polo, po prvi put u Crnoj Gori – ovaj glamurozni sportski događaj sa konjima održače se od 2. do 4. avgusta u PM Areni, i biće otvoren za javnost.

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

“Činjenica je da se kafa u nekom od naših brojnih restorana može popiti za 2 eur, dok je za dobar ručak potrebno izdvojiti 10ak eura pa naviše. Mi svakodnevno pokazujemo da je Porto Montenegro otvoren za sve - od ljubitelja muzike i filma, jer se na našoj sada već čuvenoj plaži može uživati u sjajnim DJ setovima ili filmovima pod otvorenim nebom, preko sporta na našoj Areni gdje se može probati golf, streličarstvo, lasersko pucanje u glinene golubove, do uličnih performansa, pijačnih dana i slično. Lepo je videti da u Porto dolaze ljudi sa svih meridijana, i oni koji hoće samo da prošetaju naseljem, do potencijalnih kupaca ili gostiju čuvenog bazena PMYC dugog 64m. Posebna atrakcija je svakako Podmornica duga 50m napravljena u Splitu 1969 godine koja je ponovo otvorena i posetioci je mogu videti svakog dana u organizovanim turama “u prošlost”, izjavio je Danilo Kalezić Senior PR & Markening menadžer ovog nautičkog naselja.

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

Podjednako važni jesu i događaji lokalnog karaktera “Veliki Šušur” kojim se proslavlja 110 godina postojanja gradske muzike u Tivtu ili Boćarska olimpijada koja se samo u Tivtu još igra po starim pravilima poslednjih 66 godina. “Tivat ce u sezoni 2019 koja traje 6 meseci od maja do oktobra mjeseca, ugostiti manifestacije sa internacionalnim karakterom, a takvi su: II međunarodni karneval u Tivtu, InArt Festival, Tivat World Music Festival i mnogi drugi ali i više od 50 muzičkih nastupa, jedinstvene gastro fešte kao što su zućenica ili rogač, ali i sajmove lokalnog karaktera starih zanata, suvenira i rukotvorina: istakla je Gabrijela Glavočić, direktorka TO Tivat dodajući da će događaji u kulturi takođe obeležiti leto uz već poznate Purgatorije, Operosa Festival i brojne izložbe u noći muzeja.

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

Kada je reč o cenama smeštaja, nisu se menjale u odnosu na prošlogodišnje, tako da krevet u privatnom smeštaju možete naći od 10 do 50 eur po osobi, dok se cene hotelskih soba kreću u rasponu od 35 do 150 eur u zavisnosti od kategorizacije ili perioda koji vas konkretno zanima. Cena kafe na Rivi iznosi u proseku oko 1,20 eur.

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

Direktorka Turističke organizacije Tivat ističe da ova opština poseduje ukupno 23 registrovana kupališta, od kojih 3 plaže za sada nose obeležje Plave zastavice što je garant visokog kvaliteta morske vode kao i čistoće plaža, a to su Almara beach u sklopu Luštica Bay projekta, Kalardovo beach i Plavi Horizonti. Međutim i pored ovih u Tivtu možete pronaći i dosta lepo uređenih plaža kao što su: Wai Kiki beach nedaleko od centra grada, Movida Solila beach, Verige beach, Ponta, i mnoge druga manja, prirodna i skrovita kupališta, koja su vrlo posećena.

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

Foto: Tivat TO/P.M. arhiva

Cene plažnog mobilijara koji uključuje 2 ležaljke sa suncobranom iznose od 5 eur do 50 eur i zavise od kvaliteta usluge.

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

Foto: Mihael Đuričić - TO Tivat

Sve veće interesovanje turista iz svih krajeva sveta za ovu destinaciju rezultiralo je povećanjem broja letova na Aerodromu Tivat i povezivanje sa mnogim novim avio kompanijama. "Do sada su uspostavljene linije sa kompanijama Austrian Airlines, Adria, AlItalia, Turkish Airlines, Edelweis, RyanAir, Wizzair, LOT, EasyJet, AeroFlot, IsAir, a od aprila ove godine i avion kompanije Lufthansa je sleteo na tivatski aerodrom" rekao je Danilo Orlandić, direktor Aerodroma Crne Gore. Kako bi se proširili kapaciteti na tivatskom aerodromu zbog sve veće frekvencije putnika, izgrađen je Terminal 2 namenjen putnicima u odlasku. Aerodrom Tivat sada ima 6 check-in šaltera i odlazeći gejt sa 6 izlaza.

Foto: Tivat TO/P.M. arhiva

Foto: Tivat TO/P.M. arhiva

#Putovanja

#leto

'