AKTUELNO

Sve je otkriveno u emisiji 'Premijera - Vikend specijal'!

Vest da je Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, uhapšen po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal i osumnjičen za milionsku iznudu u Skoplju obišla je i šokirala ceo region. Ovo je zaintrigiralo i ekipu "Premijere - Vikend specijala", vaše omiljene emisije o poznatima, pa su za spektakularan početak 4. sezone pripremili prilog o ovoj aferi.

Novinar Nemanja Vujičić posetio je Severnu Makedoniju i pokušao da sazna sve detalje, a tom prilikom je intervjuisao i glavnu i odgovornu urednicu jednog tamošnjeg lista, Ivonu Talevsku.

Foto: TvPink Printscreen

Boki 13 ili Bojan Jovanovski, je bivši TV voditelj, kontroverzna ličnost koji je imao svoju karijeru u šoubiznisu, ali je nakon toga počeo da se bavi sumnjivim poslovima, koji su na kraju nazvani aferom "Reket", čiji je rezultat za sada to da je on u pritvoru i da počinje sudski proces zbog iznuđivanja od osam miliona evra, od kojih je 1,5 dobio. To je najveća korupcijska afera koja je potresla Severnu Makedoniju od nezavisnosti do danas. To je više od 30 godina, ne postoji veća korupcijska afera od ove na Balkanu u koju su umešani ne samo Boki 13, tu su umešane sudije, tužioci, političari, biznismeni i ostali koji su pomagali ovima u začaranom krugu - rekla je Ivona, pa nastavila:
Boki nije bio u politici, dok se nije upoznao sa Bašanovićem u Srbiji i Aleksandrom Obradovićem, koji su ga uveli ovde na ulazna vrata u Socijaldemokratski savez Makedonije. On je nekako čudno nestao pre 2014. godine iz Makedonije i onda se čudesno vratio na velika vrata. Veza između nestanka Bokija i povratak na velika vrata su Zoran Bašanović  i Aleksandar Obradović. Ovo je velika priča koja ne zadire samo u Makedoniju, nego i u ceo region. Ovo je velika bruka za Makedoniju.

Foto: TvPink Printscreen

Ta suma nije konačna, Boki je tražio osam miliona evra. Pre promene vlasti, Boki je dobijao pare na račun koje su dolazile iz Hrvatske i Srbije. Pričamo o milionskim iznosima, ne pričamo o hiljadama evra. Pretpostavljam i znam da je bila neka istraga oko tih transakacija, međutim, nakon promene vlasti taj slučaj je zataškan. Reket se odvijao u dve faze, jedna faza preko Međunarodnog saveza, navodno kako bi gradili staračke domove, za šta je iznuđivao pare od biznismena. Druga faza je reket koji je vršio nad Jordanom (Orcom) Kamčevim. U prvoj fazi je uspeo da iznudi, prema nezvaničnim saznanjima, više od 18 miliona evra, to je ukupan reket koji je uspeo da iznudi od raznoraznih biznismena u Makedoniji. Od tih para iz prve faze je napravljena i jedna televizija u Makedoniji, kao najnovija i najmlađa televizijska stanica, u nezvaničnom vlasništvu Bokija 13. A u stvari, iza toga je stajao njegov otac - ispričala je Talevska.

Foto: TvPink Printscreen

Pročitajte: ZAVIRITE U RASKOŠNI DOM PORODICE TRAJKOVIĆ OD 200 KVADRATA: Đani i Slađa skockali stan po svom ukusu, ovo je njihova OAZA MIRA! (FOTO)

Nemanja je posetio i zgradu televizije čiji je zvanični vlasnik Bokijev otac Mile Jovanovski, i zatekao je katanac na kapiji. Zoran Vasilovski Faci, estradni novinar koji radi na toj televiziji, je ispričao Nemanji da zaposleni strahuju, jer ne znaju kako će se dalje odvijati situacija.

Foto: TvPink Printscreen

Na toj televiziji je bilo zaposleno oko 120 osoba. Bojan je bio strašan profesionalac, plate nikada nisu kasnile. Bio je super sa nama, znao je šta želi. Hteo je da napravi nagledaniju televiziju u Makedoniji, u tome je i uspeo. Sada smo svi na kolektivnom odmoru, ne znam šta rade moje kolege, ali nije im svejedno. Ne znamo šta će se desiti, neki kažu da će nas kupiti neko iz inostranstva. To nije informacija koja je potvrđena. (Bokijev otac) nije dao nikakvo obaveštenje, nisam ga video već dva meseca, ne znam da li je u Skoplju - rekao je Faci.

Foto: TvPink Printscreen

Ja sam se pre neki dan srela sa kolegama koje su radile kod njega na televiziji, oni su rekli da dolaze na posao, plate nisu primili poslednja dva meseca. Ali kažu da su im obećali da će se sve razrešiti i da će televizija funkcionisati. Ovo je sve nezvanično - ispričala je novinarka Aleksandra Timovska.

M.P.

#Boki 13

#Premijera-Vikend specijal

'