AKTUELNO

Priča Luke Trapaneze i malene Albe koja boluje od Daunovog sindroma dirnula je svet.

Devojčica sa Daunovim sindromom bezuslovnu ljubav i sreću pronašla je u domu 41-godišnjeg Italijana. Luka je dugo želeo da se ostvari kao otac, a svoje emotivno putovanje i konačno ostvarenje sna opisao je u knjizi. Njegova životna priča koja razbija mnoge stereotipe o očinstvu, religiji i porodici, postala je viralna.

Trapanese, koji je homoseksualac već godinama je sa partnerom pokušavao da usvoji dete, ali je taj plan nakon raskida propao. Zakoni u Italiji su strogi i ne dozvoljavaju samcima da usvoje decu.

Kada je početkom 2017. godine zakon promenjen Luka se odmah prijavio za usvajanje. Tada je u njegov život ušla Alba, čarobna devojčica sa Daunovim sindromom koju je za njenih 13 dana života već odbilo 20 porodica zbog specifične bolesti. S obzirom na to da je prethodno volontirao i radio sa decom koja imaju poteškoće u razvoju, osećao je da je spreman da preuzme brigu o njoj.

- Čim sam je uzeo u naručje osetio sam neverovatnu radost. Odmah sam je doživeo kao svoju ćerku i znao sam da sam spreman da budem njen otac - rekao je Luka za BBC koji je upoznao Albu kada je imala svega 13 dana.

View this post on Instagram

Alba si sveglia alle 6.30 al massimo, riesco a tirarla per le 7.00 fin quando non inizia a ripetizione a dire PAPPA PAPPA PAPPA....allora mi alzo intontito, le riscaldo il latte. Lei lo beve in pochissimo tempo perché è affamata. Ci alziamo, ci prepariamo e andiamo insieme a fare colazione in piazza. Per le 9.00 massimo siamo in spiaggia insieme ad altri bambini...mare, tuffi, corse con gli zii e i cugini. Poi bagnetto con l'amido per togliere il sale, pranzo a volte preparato da zia Teresa che cucina molto bene, riposino di un paio d'ore sotto il controllo di nonna Antonietta mentre io vado a fare un tuffo. Dopo di nuovo spiaggia e bagnetto. Poi cena, passeggiata e per le 22 al massimo è stecchita a letto! Io la sento russare😂 mentre sono in giardino a leggere finalmente un libro ...una vacanza tradizionalissima no? #Alba #padre #paternità #Procida #tradizione #mare #sole #famiglia

A post shared by Luca Trapanese (@trapaluca) on

Devojčica sada ima 18 meseci, a Trapaneze kaže da voli da se igra i upoznaje nove ljude.

- Ona je u potpunosti promenila moj život. Donijela mi je sreću i osećaj ispunjenja i sada se sve vrti oko nje. Ostatak života ću biti sa detetom koje volim i zajedno ćemo da uradimo mnogo fantastičnih stvari - poručio je ovaj samohrani otac.

#Porodica

#devojčica

'