AKTUELNO

Da li ste ikada pomislili kako vam se prvo dete mnogo lepše ponašalo od drugog?

Ako ste ikada pomislili da vam je prvo dete bilo mnogo kultivisanije od drugog verovatno ste i u pravu, ako pitate naučnike.

Nedavna studija koja je okupila na hiljade porodica iz Amerike i Danske došla je do rezultata da drugo dete rođeno u porodici donosi sa sobom mnogo veće izazove.

Naučnici dodaju da je u pitanju još veći izazov ako je to drugo dete dečak.

Naučnik Džozef Dojle koji je vodio studiju kaže da je verovatnije da će drugo dete imati problematičnije ponašanje u odnosu na prvo dete.

I ne samo to, drugorođeni dečaci će za 20-40 odsto kasnije u životu imati problem s disciplinom u školi i sa zakonom u odnosu na dečake koji su rođeni prvi u porodici.

Ovakvi zaključci se objašnjavaju zbog manjka pažnje koju roditelji pružaju drugom detetu.

- Pronašli smo dosta razlike u roditeljskom tretmanu i pažnji koja se usmerava na drugo dete koje se kasnije odražava na detetovu delikvenciju, kažu naučnici.

I pre nego što počnete da brinete kako ćete obuzdati drugo dete evo nekih dobrih vesti.

Ekspert za roditeljstvo Kler Halsej ističe da bez obzira na to koje je po redu rođeno dete postoji mnogo načina na koje možete da utičete na njih.

Ona predlaže tri lake metode:

Prvo je važno da uočite dobro ponašanje deteta. Pohvalite ih klada rade nešto dobro, kao što je pomaganje drugima, lepa reč ili kada budu tihi kada mesto to od njih zahteva.

Na drugom mestu vi treba da im služite kao dobar primer. Oni vas posmatraju stalno i gledaju šta vi činite, vi ste za njih najvažniji uzor i model za kasnije ponašanje.

Na trećem mestu jako je važno da postavite jasne granice. To će biti pravila koja će se uvek poštovarti, kao što je: večera za stolom, a ne na podu s igračkama, korišćenje lepih reči, odlazak u krevet u određeno vreme, itd...

#Porodica

'