AKTUELNO

Ako svoje novorođenče isključivo dojite, onda vam nije potrebna brojna oprema koja se inače koristi prilikom hranjenja iz flašice.

Ipak, postoje proizvodi koji vam mogu olakšati dojenje, a neki vas čak mogu spasiti kod oštećenih ili napuklih bradavica. Donosimo vam listu opreme za pomoć kod dojenja, prenosi Miss7mama.24sata.hr

Grudnjak -  Nabavite udobni mekani pamučni grudnjak koji ima korpe na otkopčavanje. Takav praktičan grudnjak, prilagođen dojiljama, znatno će vam olakšati hranjenje, a zbog svoje udobnosti savršen je za bolne i osetljive grudi. Grudnjaci za dojenje najčešće imaju i široke naramenice, koje lakše pridržavaju prsa puna mleka. Preporučujemo vam da nabavite nekoliko komada.

Jastučići - Kako biste sprečili curenje mleka na grudnjak i odeću, moraćete da nosite upijajuće jastučiće za dojenje. Na tržištu postoje jednokratni, ali i višekratni pamučni, koji možete prati i koristiti duže vreme.

Silikonski leptirići - Kod oštećenih ili uvučenih bradavica, ali i u situacijama kada su vam grudi prepune mleka, pa ih beba ne može obuhvatiti, mogu vam pomoći silikonski leptirići za bradavice. Na tržištu se mogu kupiti šeširići više različitih proizvođača, a mogu se nabaviti i u više veličina.

Pumpica za grudi - U prvim danima nakon porođaja, kada beba zapravo veoma malo jede, a mleko dolazi u sve većim količinama, izmuzavanjem možete sprečiti upale. Takođe, uz pomoć pumpice možete i navući mleko ako je beba preslaba da sama podstakne stvaranje mleka. Pumpica vam može koristiti i ako želite da majčinim mlekom bebu nahranite uz pomoć flašice. Postoje ručne i električne pumpice.

Jastuk - Jastuci za dojenje su vrlo korisno pomagalo kod dojenja jer bebu možete lakše namestiti u položaj za hranjenje, a i sebi dojenje učiniti udobnijim. Uz pomoć jastuka bebu možete podići u visinu bradavice, a i vama će biti lakše da joj držite glavicu. Jastuk za dojenje koristan je i u trudnoći za spavanje na boku, a i kasnije kao zaštita bebi u krevetiću, kao i oslonac dok uči da sedi.

#Beba

'