AKTUELNO

Svest o opasnom se iskustveno formira tek posle četvrte godine, o čemu bi roditelji posebno trebalo da vode računa, upozoravaju stručnjaci. Mališanima su naročito privlačne utičnice i kablovi.

Roditelji uvek treba da znaju gde se nalaze njihovi mališani, pogotovo mlađi od četiri godine. Deca ovog uzrasta nemaju svest o tome da nešto može biti opasno, pa diraju sve što im dođe pod ruku. Svest o opasnom se iskustveno formira tek posle četvrte godine, o čemu bi roditelji posebno trebalo da vode računa, upozoravaju stručnjaci.

Mališanima su naročito privlačne utičnice u koje guraju baš sve i kablovi koje vole da vuku i kače se za njih. Da ne bi došlo do nemilih situacija za utičnice treba nabaviti dodatak koji će ih zatvoriti, a kablove sakriti da ne budu vidljivi. Najbolje je da kablove uvuku u zaštitni kabl, sakriju iza nameštaja ili zalepe specijalnim trakama za pod.

Deca su sklona i tome da preturaju po ormarićima u kupatilima i u kuhinji. Na takvim mestima, dok su mala, nikako ne treba držati hemijska sredstva za čišćenje, ma koje vrste. Sve što je potencijalno opasno, treba držati van njihovog domašaja. To se odnosi i na zubne paste, vitaminske tablete i lekove, šampone, deterdžente, odnosno sve što detetu može biti zanimljivo da otvara i gura u usta. Zbog upadljivih boja posebno su im zanimljivi lekovi, koje će sigurno staviti u usta jer im liče na omiljene bombone. Opasni mogu da budu i metalni novčići, nakit, baterije, odnosno sve što može sa lakoćom da se gurne u usta.

#Dete

#Strah

'