AKTUELNO

Bez obzira koliko ste bliski sa majkom, vaš odnos ne može ostati isti kao u detinjstvu.

Za zdravu komunikaciju sa roditeljima u odraslom dobu, potrebno je da na vreme steknete nezavisnost i počnete da upravljate sopstvenim životom. Reći ćemo vam kako da shvatite da je vreme da uspostavite lične granice u odnosima sa majkom.

Komunikacija sa njom snižava vaše samopouzdanje

Jedan od načina da utvrdimo kada imamo loše granice u našem odnosu s majkom je da kada provodimo vreme s njom: bilo telefonom ili lično, počinjemo se osećati potisnuto, zarobljeno, kontrolisano. Svaki neželjeni komentar o vašem životu ili izgledu krši vaše granice - nije važno da li dolaze od vaše majke ili neke druge osobe. Kao tinejdžerka ste se možda stideli pred njom što ste potajno sekli kosu ili farbali bez dozvole. Ali sada ste zrela osoba i imate prava da odlučite kako ćete izgledati. Ako vaša mama svaki put komentariše vašu odeću, šminku ili frizuru, recite joj kako njene reči utiču na vas i predložite da zadrži svoje negativno mišljenje.

Neprestano traži da rešite njene probleme

Pomaganje mami radom ili savetom je normalan deo veze. Problem nije u tome što vam je teško da ispunite njene zahteve. Važno je da ne preuzimate previše odgovornosti za njen život. Neka rešenja za probleme ostanu njen lični izbor, naravno ako govorimo o odrasloj sposobnoj osobi. U suprotnom, rizikujete da dobijete gomilu prigovora.

Ona ima stroga očekivanja od vas

Disciplina i motivacija su veoma važni u procesu vaspitanja, ali ponekad majke zaboravljaju da se deca ne rađaju kako bi ostvarila ambicije svojih roditelja. Ako vam je postalo teško razlikovati želje od ciljeva koje vam je postavila majka, znak je da su vam potrebne zdrave granice u odnosima. Zamolite je da vam da više prostora da odlučite kako će izgledati vaša karijera i lični život. Ovo će vam pomoći da shvatite šta zaista želite. Važno je da sledite svoje prioritete kako biste bili srećni, a nije važno da se ovi prioriteti razlikuju od tuđih očekivanja.

Foto: Pixabay.com

Ona kritikuje vašeg partnera

Kada se roditelji bez vidljivog razloga loše ponašaju prema vašem partneru, to takođe može ukazivati na odsustvo granica između vas. Pod izgovorom brige i zaštite, mama neprestano kritikuje vašeg dečka, zaboravljajući na glavnu stvar: ona ne može da živi ovaj život umesto vas. Sledeći put kada mama sebi dozvoli zlonamerni komentar, recite: „Žao mi je što ti se ne sviđaš moj partner, ali ja ga volim. Pokušaj da ne komentarišeš u njegovom prisustvu."

U njenom prisustvu besni ste bez razloga

Normalno je da se nakon svađe sa mamom osećate depresivno i uznemireno. Ali, ako bilo koji od vaših, čak i bezopasnih razgovora, izazove takve emocije, trebao bi da otkrijete zašto se to događa. Osećate li nepravedno nepoštovanje, šta tačno u njenom ponašanju izaziva takve osećaje. Pokušajte da razgovarate o tome sa majkom, samo bez optužbi. Ako vam se takav razgovor čini kao previše komplikovan, pronađite ono što vas nervira i pokušajte da izbegnete ove teme u svojoj vezi sa njom.

Ona vlada vašim životom

Za ovo nije nužno kriva majka, možda je razlog za nedostatak granica među vama vaš vlastiti infantilizam. Ako i dalje živite zajedno i ona plaća stanarinu, kupuje namirnice, vašu odeću, upravlja svime u vašem životu, normalno je da se osećate zavisno i depresivno. U takvim okolnostima vrlo je teško uspostaviti granice u komunikaciji - za početak, fizičke granice se ne mešaju. Preuzmite odgovornost za svoj život!

#Majka

'