AKTUELNO

Oni koje su roditelji odgajali u strogom maniru tokom života imali su problem sa izražavanjem emocija i održavanjem čvrstih veza, dok su razmažena deca izrastala u nestabilne ličnosti, sklone histeričnom ponašanju.

Najvažnije je pronaći meru u vaspitavanju deteta, jer nijedan ekstrem nije dobar - pokazalo je istraživanje naučnika iz Klivlenda. Tim stručnjaka je došao do zaključka da su mališani koje su roditelji odgajali u izuzetno strogom maniru tokom života imali problem sa izražavanjem emocija, uspostavljanjem i održavanjem čvrstih veza. Istovremeno, otkrili su da su razmažena deca izrastala u nestabilne ličnosti, sklone histeričnom ponašanju. Na osnovu toga, stručnjaci su poručili da je umerenost ključ dobrog vaspitavanja, da je potrebno da roditelji budu i blagi i strogi prema deci, po potrebi.

Tako je poručivao i naš lekar i psihijatar Vladeta Jerotić, objasnivši da su mnogi roditelji grešili, birajući ili jedan ili drugi model.

- Dete je u dosadašnjem patrijarhalnom vaspitanju kod Srba vaspitavano u krajnostima: ili je odgajano u preteranoj strogosti ili u preteranoj razneženosti (naročito poslednjih decenija), zbog nekorisne bolećivosti roditelja koju treba razlikovati od ljubavi.

#Porodica

'