AKTUELNO

U nastavku pročitajte zbog čega dolazi do te magične transformacije u boji bebinih očiju.

Mnogim bebama kada se rode, okice budu plave ili sivkaste, a vremenom promene boju u zelenu ili braon. Zbog čega dolazi do te transformacije? Norman Safra, načelnik Oftamologije na američkom Meidicinskom centru Maimonedes u Bruklinu otkriva koji trenutak je presudan za utvrđivanje koju boju očiju će beba imati.

- Bebe se ne rađaju sa svim melaninom koji im je po prirodi namenjen. Proces sazrevanja nastavlja se nakon rađanja. Boja očiju formira se pre druge godine života - kaže Norman Saffra.

On je pojasnio da što više imate u očima, kosi i koži pigmnta melanina va vaše oči će biti tamnije. Time se, kaže, i više sunčeve svetlosti reflektira. Male naslage melanina u šarenicama oka čine ih plavima. Srednja količina melanina daje zelene oči ili boju lešnika, dok velika količine boja šarenice stvara smeđu boju.

- Pojedinci tamnijeg pigmenta obično dobijaju bebe smeđih očiju, jer njihova novorođenčad već u startu ima više pigmenata - dodao je, a prenosi livescience.com.

- Bebe belaca najčešće se rađaju s tamnoplavim očima, s primesama sive, a boja se može i nekoliko puta promeniti do prvog rođendana. Bebe drugih rasa rađaju se sa smeđim očima, koje i ostaju takve - objasnila je pedijaar Đovana Armano.

Kad beba dođe na svet i odmah na jako svetlo, podstiče se proizvodnja melanina u šarenici oka, a to može da dovede do promene boje. Samo mrvica melanina i dete će imati plave oči, dodajte još malo i oči postaju sive, zelene ili boje lešnika.

#Porodica

'