AKTUELNO

Jedna majka je ispričala svoje iskustvo i otkrila koje fraze su joj olakšale porodični život.

Ponekad s decom sve izgleda kao velika bitka jer ponekad ne slušaju roditelje. Sve to može da dovede do roditeljske ljutnje, osećaja iscrpljenosti, a rešenje se ne nazire.

- Već duže vreme nisam mogla da shvatim kako da nateram decu da slušaju. Ne pričam o sedenju na podu i igranju s Lego kockama i seckanju papira na kuhinjskom stolu, već uspsotavljanja veze u određenom trenutku sa detetom - piše mama i blogerka Arena Blejk.

Volela bih da možeš

Kada se deca loše ponašaju, to je obično zato što traže jaču vezu. Kad je moj sin trčao okolo pre spavanja, izgledalo je da to radi iz inata. Ali to je zapravo bio poziv za povezivanje.

- Volela bih da možeš sada da se igraš. Želela bih satima da se igramo i da nikad nije vreme za spavanje - to su bile rečenice koje sam mu izgovarala.

Odmah smo se povezali. Osećao je da ga razumem i konačno sam sve shvatila. Naravno, moje granice se nisu promenile i ipak je morao da ide na spavanje za 15 minuta. Ali smo pronašli način da se igramo i tokom pripreme za spavanje i bilo nam je zabavno.

Izgovaranje fraze "Volela bih da možeš..." povezuje vas s detetom i to mu pomaže da vas sluša kroz razumevanje i potvrdu.

Ovo je teško za tebe

Ako koristite ovu frazu držaćete do roditeljskih granica, ali ćete imati i super komunkaciju sa detetom.

Kad nije hteo ranije da ide u školu, obično sam mu govorila:

- Naravno, želiš da ideš u školu. Ti voliš školu. Pretvori to mrštenje. To će biti zabavno -To ga je samo nateralo na još dublje neraspoloženje i onda smo se svađali još desetak minuta i konačno bih ga odvela u školu uz plakanje i vrištanje.

Sada imam potpuno drugačiji pristup kako bih bila s njim u tom trenutku.

- Ovo je teško za tebe. Trenutno ne želiš da ideš u školu. Želiš da ostaneš kod kuće ceo dan. To je frustrirajuće i ne ide onako kao ti želiš - Toliko često je dovoljno samo utvrditi stanje i dete će izaći iz automobila i ući u školu. Naravno učiniće to nevoljno, ali neće biti dramatičnog ispada.

Smirio si se

Jedan od najlakših načina da pomogneš svojoj deci i da slušatju je da izvučeš iz njih svu snagu i dobre stvari koje rade.

Kada je moj sin bio u fazi izliva besa, zvala sam to "treningom snage". Pa kada je moj sin končano prestao da trči i otišao u krevet, rekla bih mu:

Smirio si se. Nisi želio da ideš u krevet., ali sada si izbacio svu svoju energiju, legao si i možeš na spavanje. Ovo je takođe izvrsna fraza za učenje slušanja nakon što se dete oporavi od besa.

Kad god vaše dete počne da kontroliše emocije ili duboko udahne, reci mu

- Smirio si se. Bio si tako uzrujan, ali seti se da možeš duboko udahnuti i smiriti se -

Uspeo si

Ovo je još jedna fraza uz pomoć koje će vas deca bolje slušati.

Kad bi moj sin napustio školu i ušao u automobil s osmehom na licu, okrenula bih se prema njemu i rekla mu:

- Uspeo si ovo. Jutros nisi želeo da ideš u školu. Ali si otišao i pogledaj sada. Srećan si i nasmejan. Pronašao si način da rešite situaciju iako ti je bilo teško -

Uspeo si da se zaustaviš

Poučavanje samokontrole je nešto što zahteva veliku količinu doslednosti i prakse. To je veština koja se uči tokom vremena, a posebno je teško deci od prve do šeste godine da koriste samokontrolu.

Dakle, da bi se to izvuklo iz karaktera deteta posebno je korisna ova fraza "uspeo si da se zaustaviš".

Omiljeno vreme za korišćenje ove fraze je kad dete želi da udari ili ugrize.

- Zaustavio si se. Toliko si bio ljut i želio si udariti. ali umjesto toga, otišao si do stolice i lupio rukom u jastuk. Za to je potrebno puno samokontrole - Obično kažem nešto poput ovoga.

#Porodica

'