AKTUELNO

Suze, bes, odbijanje da ujutru ustane iz kreveta - samo su neke od čestih nepredviđenih reakcija.

Povratak u vrtić posle odmora provedenog kod babe i dede ili dužeg letovanja, može da bude veliki stres za dete. Iako su roditelji bili ubeđeni da neće imati problema sa mališanom koji je već išao u obdanište, pa onda malo pauzirao, baš on može da ih neprijatno iznenadi. Suze, bes, odbijanje da ujutru ustane iz kreveta - samo su neke od čestih nepredviđenih reakcija.

Stručnjaci kažu da je to znak da mora da se uđe u novi proces privikavanja. Jer, neretko se dešava da dete ima zakasnelu reakciju na adaptaciju. Činilo se da se jednom već naviklo na vrtić, sve je išlo bez problema, a onda je mališan počeo da iskazuje nezadovoljstvo. Koren toga može da bude osećaj da ga stari drugari nisu opet prihvatili, nego se prema njemu ponašaju kao da je tu nov. Ili to što mu se dogodio neki nesporazum, svađa, prekorni pogled vaspitačice.

Suština je da roditelji shvate da je njihovo dete opet na novom početku, da je ponovo osetljivo i da mu mnogo toga običnog sada izgleda neobično. Zato su toplina, pažnja i razumevanje odraslih ključni faktori psihološke olakšice.

#deca

'