AKTUELNO

Da biste postigli osećaj protoka sreće i blagostanja, sledite sledećih 5 saveta.

Da li ste nekada osetili takvo stanje sreće, blaženstva i mira, da vam se činilo da sve oko vas ne postoji u pozadini, ili se uliva u vaš čarobni osećaj?

Nauka je dokazala da je ovakvo stanje “protoka sreće” itekako moguće dostići. Kada vas obuzme ovakvo osećanje, osećate se kao da se isceljujete i kako sve brige ovog sveta nestaju sa vaših pleća. Tada vam se pojačava koncentracija, osećaj kontrole stvari i produktivnost.

Mnoga istraživanja su pokazala da je stanje osećaja sreće i zadovoljstva, ma koliko zvučalo filozofski, preteča blagostanja i našeg opšteg zadovoljstva svojim životom.

Autor teorije “protoka sreće”, Mihaly Csikszentmihalyi1, ističe da su benefiti “protoka sreće” kroz naše telo i um neiscrpni i neograničeni. On tvrdi da tokom takvog stanja osećanje intenzivnog zadovoljstva (bilo da se radi o sportu, umetnosti, poslu, druženju) postaje izuzetno vredno. Vrsta sreće koja cirkuliše kroz naše biće nije prolazni hedonizam, već trajan osećaj ličnog zadovoljstva i ispunjenosti.

Postavlja se pitanje kako da pored često tmurne i sive svakodnevnice postignemo i podstaknemo ovakav osećaj i stanje pozitivnih emocija. Ovakvo stanje, kako kažu naučnici, se može negovati i gajiti. Stvar je u tome da promenite svoj način razmišljanja. Ovo su, po naučnicima, pet različitih načina na koje možete pronaći svoj “protok sreće”:

1 Csikszenthmihalyi, M. (2014). Toward a psychology of optimal experience. In: Flow and the foundations of positive psychology. Springer, Dordrecht.

1. Definišite i razjasnite svoje namere.

Da biste postigli stanje “protoka sreće”, važno je stimulisati sistem u mozgu koji se naziva “memorija namera”. Umesto da skladišti informacije iz prošlosti, ovaj memorijski sistem omogućava vam da budete proaktivni, planirajući unapred. Da biste ga aktivirali, uzmite u obzir sledeće:

• Zadatak treba da vas izazove, tj. treba da budete inspirisani da iskoristite svoje veštine. Možda mislite da lakše i bolje kada sve ide pravolinijski, ali to često može dovesti do dosade i apatije (što je suprotno postizanju osećanja sreće i zadovoljstva).

• Izvršenjem određenog zadatka trebalo bi da se ispuni cilj koji je vama bitan.

Ključno je analizirati korake koji će vas približiti tom cilju. Pokušajte biti sigurni da su radnje izvedene u svakom koraku namerno izvedene, za razliku od uobičajenih ili nesvesnih radnji. Sa vremenom i više iskustva, ova proaktivnost će vam postati prijatna navika.

Foto: Unsplash

2. Držite se jednog cilja.

Postizanje “protoka sreće” se odnosi na sprovođenje jednog cilja u dato vreme. Često smo skloni da mislimo da je višestruko obavljanje poslova bolji način, ali obično nije, jer nas čini neefikasnima i dovodi do bezbroj ometanja u postizanju ciljeva.

Istraživanja sugerišu da postoji način da zaštitite sebe i vaše ciljeve od negativnih uticaja. Prema modelu motivacije, preusmeravanje na određeno može vam pomoći da postignete jedini cilj. Uradite sledeće:

• Isključite se: bilo da je reč o negativnoj misli ili sukobljenoj želji, morate se distancirati od svega što deluje kao barijera između vas i vašeg cilja.• Preduzmite inicijativu: Pretvorite svoje namere u akcije.• Budite uporni: održavajte svoje performanse sve dok se vaše namere ne ispune. Važno je da se podsećate s vremena na vreme koje su vaše početne namere, jer često izgubimo iz vida ono što smo prvobitno planirali.

3. Vežbajte pažljivost.

Biti pažljiv znači da ste skoncentrisani na sadašnji trenutak na određeni način.

Jedna studija je otkrila da sportisti koji su učestvovali u šestonedeljnom programu vežbanja sa pažnjom znatno su verovatnije doživeli “protok sreće” tokom svog nastupa. Evo nekoliko načina na koje to možete postići:

• Izvršite tehniku 5-4-3-2-1 suočavanja. Ova metoda ima za cilj da vam pomogne da se opustite i skrene pažnju na sadašnji trenutak. Navedite pet stvari koje možete videti, četiri stvari koje možete čuti, tri stvari koje možete osetiti, dve stvari kojima možete osetiti miris i jednu stvar koju možete probati.• Vežbajte pažljivost koncentrisanjem ili meditacijom u prirodi.

Foto: Unsplash

4. Razvijte svoj autentični stil obavljanja stvari.

Ljudi koji imaju svoj autentični stil obavljanja stvari više uživaju u samom zadatku, umesto da taj zadatak koriste kao odskočnu dasku za unapređenje karijere, odnosa, i slično. Ovi pojedinci mogu uravnotežiti posao i igru, što rezultira većim uživanjem u životu. Oni nemaju problema da dođu u stanje “protoka sreće”. Evo nekoliko saveta kako da postignete autentičnost:

• Opustite se: Teško je uživati u onome što radite ako ste stalno pod stresom. Dopustite sebi da se opustite i jednostavno uronite u aktivnost ispred sebe kao u more.

• Budite avanturistični: Povećajte svoje šanse da pronađete ono u čemu uživate otvarajući se novim iskustvima. Pronađite nove hobije, razgovarajte sa novim ljudima, iskusite stvari koje su drugačije od onih na koje ste navikli.

5. Pronađite balans.

Da biste ušli u stanje “protoka sreće”, morate da pronađete ravnotežu između nivoa izazova zadatka i nivoa veštine. Ako ova ravnoteža nije ispunjena, možete iskusiti osećanja poput anksioznosti i zabrinutosti. Nađite svoj balans na sledeći način:

• Započnite aktivnost tako što ćete navesti sve korake potrebne za završetak zadatka.• Zatim ocenite stepen teškoće na skali od jedan do pet.• Potom procenite nivo svoje veštine i ocenite ih. Po potrebi se oslanjajte na prošla iskustva.

Sada, imajući na umu svoje veštine, procenite koliko je težak izazov za koji mislite da je zadatak. U idealnom slučaju želite da se podudaraju vaša ocena izazova i ocena veštine.

Želite više? Spremni ste za bolje? Ne čekajte - pronađite svoj “protok sreće” upravo sada!

U tome vam itekako može pomoći potpuno prirodan preparat-Tensilen®!

Tensilen® je dodatak ishrani prirodnog porekla sa blagim i brzodelujućim antidepresivnim dejstvom. U svom sastavu ima S-adenozil metionin (SAM-e) i kompleks vitamina B.

Foto: Promo/Abela Pharm

SAM-e u sastavu Tensilena je fiziološki esencijalan sastojak svake žive ćelije. Učestvuje u nekoliko važnih metaboličkih puteva i stimuliše više od 35 biohemijskih reakcija. SAM-e tako pomaže da se oslobodi prirodni serotonin- hormon sreće, koji je u stanjima depresije, anskioznosti i hroničnog stresa u našem organizmu drastično snižen.

Kompleks vitamina B u sastavu Tensilena®, dodatno smanjuje napetost i iritabilnost i vraća energiju. On pojačava i maksimizira optimalno delovanje SAM-ea, i tako doprinosi lučenju prirodnog serotonina u odgovarajućoj meri u organizmu.

Sada osećaj zadovoljstva i sreće više nije samo san…Tensilen® kao vaš vodič do sreće!

Pink.rs

#Sreća

'