AKTUELNO

Svi odrasli koji konzumiraju cigarete su iste počeli da puše sa društvom u školi, uglavnom pre 20. godine

Prve roditeljske brige vezano za pušenje, alkohol i droge dolaze kada dete dođe u tinejdžerke dane. Većina roditelja ne bi volela da im deca propuše, ali uticaj društva je često jači od želje i konstantne priče roditelja.

Tinejdžeri se u tim godinama obično kriju da konzumiraju cigarete i malo je onih koji bi odmah priznali roditeljima da su postali pušači.

Dok je neke lako otkriti odmah da su propušili, mnogi roditelji ne umeju da prepoznaju znakove da im deca već uveliko kupuju cigarete.

Prema istraživanju koje je rađeno pre nekoliko godina u Srbiji puši čak svaki šesti osnovac. Zabrinjavajući je podatak što mladi u Srbiji sve ranije dolaze u kontakt s duvanom.

Decu koja ponekad popuše cigaretu sa društvom ili u provodu teško je otkriti da puše jer ne kupuju aktivno paklice i miris cigara ne uspeva da im se uvuče u odeću i kožu.

Ipak deca koja aktivno puše i na dobrom su putu da postanu zavisnici nije tako teško otkriti da su pušači.

Evo nekih znakova koji mogu da ukažu da je vaše dete počelo aktivno da konzumira cigarete:

- troši više džeparca nego inače

- izmišlja čudne izgovore zašto mu je potrebno više novca za trošenje

- miris odeće ili kože koji je jako teško sakriti

- kašljanje, promuklost, bolesti respiratornih organa, česte upale grla

- smanjena kondicija

- loš zadah

- rupe nastale na odeći od žara

Sledeće pitanje koje se nameće je kako detetu zabraniti da puši?

Kod ovog pitanja mišljenja su podeljena. Mnogi roditelji ne žele da brane deci da puše, jer smatraju da zabrana ne može da donese ništa dobro pa im dozvoljavaju da puše i u roditeljskom domu.

Drugi odmah uključuju kazne i zabrane.

Jedno je sigurno, pokušajte da razgovarate sa svojim detetom i pitajte ga zašto je uopšte počelo da puši. Nemojte mu držati predavanja i pretiti mu.

Objasnite detetu da će imati manje novca da troši na druge stvari ako svakodnevno bude kupovalo cigarete.

Ipak, mnogi roditelji po raznim forumima smatraju da "dete ako se naumilo da puši neće prestati ni pod kakvim uslovima".

#deca

#pušenje

'