AKTUELNO

Dajete li svom detetu da vaja glinu i koristi makaze?

Ruski neurolog i psiholingvista Tatjana Černigovskaja otkriva zašto je važno da u detinjstvu dosta radite na razvoju fine motorike kod dece.

- Suočeni smo sa veoma teškim zadatkom - nalazimo se na raskršću između osoba koje pišu tekstove prema naučnim radovima i čitaju kvalitetne knjige, i osoba koja čitaju "hipertekstove", uopšte ne znaju da pišu, ugledaju se na poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku - kaže naučnica.

Stalno se priča o tome kakva je današnja omladina, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije... Tatjana Černigovskaja ima objašnjenje:

- Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji - kaže Černigovskajeva.

Ako malo dete koje je pošlo u školu nije naučilo da lepo piše, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije vajalo, oblikovalo, ako ne zna da rukuje makazama, ne zna da naniže perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena."

#Roditelji

#deca

#škola

'