AKTUELNO

Drugi deo saveta kako da zaštitite vaš sistem za varenje tokom putovanja!

Putovanje može biti stresno za vaše telo i um, a naročito ako je vaš stomak osetljiv i burno reagujena ove promene klime i prostora. Iritiran stomak ili probavne smetnje koje zahtevaju da se viševremena provede u kupatilu, sigurni su načini da se nekada zabavno putovanje zaustavi.

Putovanje može biti naporno. Možda vam nije dostupna normalna, zdrava ishrana. Možda višejedete novu hranu na novim lokacijama, uključujući više prerađene hrane, i dopuštate sebi da seprejedete u opuštenom okruženju, preopterućujući vaš sistem za varenje mnogo više nego kod kuće.

Bilo da putujete avionom, automobilom ili autobusom, i vaš probavni sistem tada doživljava stres iakomodaciju na nove uslove. Svi ovi faktori mogu vas ostaviti podložnijim problemimagastrointestinalnog sistema tokom putovanja. Moguće je da doživite putničku dijareju, zatvor,gorušicu, mučninu, nadimanje, prekomerne gasove.

Da biste očuvali zdravlje vašeg stomaka tokom putovanja, uzmite u obzir sledeće savete stručnjaka:

5. Nabavite namirnice iz lokalnih prodavnica.

Da bi se vaš stomak na odmoru odmorio od restorana i brze hrane, kupovina sveže hrane u obližnjimmarketima i pijacama i kuvanje u vašem smeštaju je opcija. Ovo je sjajan način da naučite drugukulturu, uštedite novac i odmorite se od prerađene hrane.

Jedenje kod kuće je gotovo uvek bolje za zdravlje probavnog sistema nego napolju. Verovatnije je daće tokom putovanja doći do trovanja hranom u poređenju sa konzumiranjem hrane kod kuće. Nesamo da trovanje hranom može u kratkom roku dovesti do poremećaja celog gastrointestinalnogsistema, već može izazvati i postinfektivni sindrom iritabilnog creva koji može trajati ceo život.

Putnička dijareja je još jedna uobičajena bolest koja se može pojaviti nakon konzumiranja hrane ilipvode kontaminirane bakterijama, virusima ili parazitima.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti 1 ističe da, iako se putnička dijareja može pojaviti bilo gde,destinacije sa najvišim rizikom su u većem delu Azije, kao i na Bliskom Istoku, Africi, Meksiku icentralnom i južnom delu Amerike.

Da biste smanjili rizik od putničke dijareje pokušajte da izbegavate jesti uličnu hranu, držite seflaširane vode i proverite da li je vaša dobro hrana skuvana, ističu gastroenterolozi.

Foto: Unsplash

6. Posećujte kupatilo kada god imate potrebu.

Problemi sa stomakom zahtevaju korišćenje nekada javnih toaleta ili zajedničkog toaleta u hotelskojsobi, što je nekim ljudima neprijatno. Ipak, ne trpite i ne ignorišite potrebu da treba da odete utoalet, jer to može uzrokovati usporenje o poremećaj rada creva, kao i neprijatnost i pojavuopstipacije. Nekoliko dana opstipacije može dovesti do dijareje kada konačno dođe do potrebe zapražnjenjem.

7. Perite ruke češće.

Pre jela temeljno operite ruke sapunom i vodom, da biste izbegli širenje mikroba i bolesti. KlinikaMayo 2 predlaže da perete ruke na sledeći način:

• za vlaženje ruku koristite toplu ili hladnu tekuću vodu.

• ovlažite ruke vodom i nanesite tečni ili obični sapun, i dobro ih protrljajte.

• trljajte ruke dlanom o dlan, najmanje 20 sekundi. Pročistite sve delove šake, uključujući i prostorizmeđu prstiju i ispod noktiju.

• operite i ručne zglobove.

• isperite.

• čistim peškirom ili papirnim ubrusom osušite ruke.

• koristite peškir da isključite slavinu.

Foto: Unsplash

8. Ponesite probiotik na putovanje.

Disbalans crevne flore nastaje kada se naruši ravnoteža između dobrih i loših bakterija, pod uticajemjednog ili više faktora, u ovom slučaju promene sredine i klimatskih uslova. U tom slučaju, štetnebakterije nadvladaju korisne i dolazi do pojave simptoma kao što su dijareja, opstipacije, grčevi,nadutost, gasovi ili bol u stomaku.

Jedini način da sprečimo disbalans creve flore jeste uzimanje dodatnih količina probiotskih kultura.Ukoliko ih unesemo u odgovarajućem broju one će neutralisati efekte patogenih sojeva u crevima iomogućiti ponovno uspostavljanje zaštitne barijere.

Probiotik Enterobiotik® je jedinstvena kombinacija probiotske gljivice i probiotskih bakterija.Probiotska gljivica Saccharomyces boulardii pospešuje izbacivanje patogena iz organizma. Ona delujena najčešće uzročnike dijareja kao što su Rota virusi, Escherichia coli i Clostridium difficile, a onda nascenu stupa pažljivo odabrana kombinacija probiotskih bakterija Lactobacillus koje sprečavajuprodor patogenih bakterija i uspostavljaju narušenu ravnotežu u crevima.

Foto: Promo/Abela Pharm

Probiotik Enterobiotik® deluje na sledeći način:

• pospešuje eliminaciju štetnih bakterija i njihovih toksina.

• održava ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevnoj flori – tj. loše bakterije su pod kontrolom.

• pomaže u zaštiti tela od štetnih bakterija obnavljajući zaštitnu barijeru creva.

• pomaže da se smanji ph creva, što je važno zato što loše bakterije teško preživljavaju u okolini sniskim ph. Nizak ph u crevima takođe pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije iminerale.

• jača odbrambeni mehanizam našeg organizma, stimulišući sintezu imunih ćelija.

https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/food-water-safety

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/hand-washing/art-20046253

#Zdravlje

'