AKTUELNO

Ako je vaše dete previše zaštićeno, ne ispunjava obaveze, jer za njega podmećete leđa, neće naučiti da bude odgovorno.

Deca moraju da odrastu, ali roditelji toga često nisu svesni. Da li ste i vi u kategoriji onih koji previše štite svoje mališane, ne puštajući ih da snose posledice za svoje ponašanje? Ukoliko jeste, vreme je da to ispravite, jer mališanima samo pravite medveđu uslugu.

Elejn Rose Glikman, autorka knjige "Vaše dete je derište i vi ste krivi za to" upozorava da ako je vaše dete previše zaštićeno, ne ispunjava svoje obaveze, jer vi uvek za njega podmećete leđa, ono neće naučiti da bude odgovorno niti će razviti osećaj za to šta je važno u životu.

- Deca moraju da vide vašu razočaranost jer nisu nešto dobro uradili i važno je da znaju da očekujete da to isprave - kaže Glikmanova. - Mnogi roditelji neće da puste decu da odrastu. Ne dopuštaju im da preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i nauče šta znači biti samostalan i imati samokontrolu. Kada imate dete od osam-devet godina koje ne može da izađe na kraj sa tim da nije uvek sve po njegovom i da neće uvek dobiti ono šta želi, morate da shvatite da ste vi kao roditelj takođe krivi za takvo ponašanje.

#Porodica

'