AKTUELNO

Ministar kulture Nikola Selaković uručio je danas, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Zlatnu medalju za zasluge pevačici narodne muzike Lepoj Lukić.

Na svečanosti u Etnografskom muzeju, Selaković je uručio medalju kojim je Vučić odlikovao Lukić za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti povodom Dana državnosti Srbije - Sretenja.

U svom obraćanju zvanicama, Selaković se zahvalio "slavodobitnici" za sve što je učinila "za Srbiju, srpsku pesmu, kulturu i narod", istakavši da su "od izvora dva putića" Lukić "jedan odveo putem slave, a drugi putem legende".

"Vaše pesme se pevaju kao da su izvorne narodne. To je u neku ruku logično, zašto što ste kći srpskog naroda, iz koga ste potekli kao brza planinska reka", naveo je Selaković.

Foto: Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ (STF)

Prema njegovim rečima, Zlatna medallja je mali vid zahvalnosti roda i otažbine prema Lukić.

"Da ste nam živi i zdravi i da nam pevate još dugo godina. Da ponosno nosite ime za koje se i dalje ne zna da li je vaše ime ili je opisna kategorija vaše ličnosti"; rekao je Selaković.

Foto: TV Pink Printscreen

Primivši odlikovanje, Lukić je zahvalila Selakoviću i Vučiću, naglasivši da je on njen omiljeni predsednik i biće dok je živa.

"Ja sam najsrećnija žena danas. Nema nagrade koju nisam primila, ali ovo je pečat na moju karijeru. Sećna sam što trajem u vrhu popularnosti. Volim narod, družim se sa običnim ljudma, i zato me narod voli", poručila je Lukić.

Za kraj svečanosti, u čast slavljenice narodni orekstar ansambla "Kolo" je izveo pesme Lukić "Od izvora dva putića", "Srce je moje violina" i "Meseče zvezdo sjajna".

Autor: Dalibor Stankov