AKTUELNO

"Šta će biti s kućom? Zapaliću je" - čuvena je replika iz kultnog domaćeg ostavranje "Maratonci trče počasni krug" koja se i danas citira. Naša ekipa obišla je zdanje u kojoj su živeli Topalovići i prodavali pogrebnu opremu.

U strogom centru Beograda, neki bi rekli u samom srcu prestonice, na Kosančićevom vencu, nalazi se oronula kuća, na koju bi retko ko obratio pažnju. Smeštena na ćošku dve ulice, u neposrednoj blizini nekadašnje biblioteke grada Beograda već godinama se koristi kao slikarski atelje, a nekada su u njoj bili izloženi mrtvački sanduci i ostala pogrebna oprema i živelo je čak šest generacija porodice Topalović. Doduše, samo dok su snimali čuveni film "Maratonci".

Foto: Pink.rs

Kultno ostvarenje snimljeno je davne 1982. godine, a o njegovoj neprolaznosti govori činjenica da je i dan-danas rado gledan kod domaće publike.

Naime, kuća u kojoj žive Topalovići i u kojoj se nalazi firma “Dugo konačište” nalazi se na uglu Zadarske i Srebreničke ulice. Danas oronula i zapuštena, dvospratnica izgleda sasvim drugačije.

Kako smo primetili, mnogi prozori kuće su razbijeni, a fasada je zbog starosti i neodržavanja propala i počela da se kruni.

Tek po koji prolaznik, stane da se fotografiše ispred kultnog zdanja, dok mnogi prolaze tek tako i ne znajući da je nekada tu pisana jugoslovenska filmska istorija.

Foto: Printscreen YouTube/ Klasik TV

Ono što je interesantnoi jeste da je kuća korišćena za snimanje samo sa spoljne strane, dok su scene iz same kuće odrađene u filmskom studiju. U ovom dvorištu, koje je sada ograđeno drvenom tarabom zelene boje, snimane su i scene dešavanja ispred kuće, pa tako i jedna od najpoznatijih scena domaće kinematografije kada Bora Todorović (Đenka) izgovara ono čuveno “Da znate da je ukusan Pantelija“.

Foto: Pink.rs

Inače, ostale scena filma snimane su na više lokacija u Beogradu i okolini. Početak "Maratonaca" snimljen je u Pančevu, u zgradi nekadašnje kafane. S druge strane, dom Bilija Pitona se nalazi na Topčideru..

Scena u kojoj Bora Todorović i Seka Sablić “vežbaju” za film snimana je na jezeru Trešnja, koje se nalazi oko 30 kilometara od Beograda.

Autor: Dubravka Bošković