AKTUELNO

U periodu od 8. do 20. maja, Galerija TransformArt, smeštena na adresi Svetog Save 6 u Beogradu, otvara vrata svojih prostora kako bi posetioce povela na putovanje kroz fascinantni svet slika slikarke Ivane Živić.

Ciklus slika Nemesta predstavljaju ostvarenja nastala inspirisana temom za konkurs jubilarnog 60. Bijenala umetnosti u Veneciji, pod naslovom „Stranci svuda” (Stranieri Ovunque), čiji je fokus ove godine bio na umetnicima koji su i sami stranci: imigranti, iseljenici, pripadnici dijaspore, prognani i izbeglice”, piše istoričar umetnosti Slavica Obradinović.

Antropolog Mark Ože definiše prostore u kojima se nalazimo kao "nemesta", suprotno konceptu "mesta" koji je vezan za lokalnu kulturu. Ovi prostori, poput tržnih centara, aerodroma i izbegličkih kampova, postaju pozornica na kojoj se osećamo kao stranci, a upravo to osećanje Ivana Živić prenosi na svoje slike.

Foto: Ustupljena fotografija/Miloš Lužanin

Slikarka uvodi likove koji levitiraju u prepoznatljivim enterijerima, simbolizirajući osećaj izgubljenog identiteta i potrebu za pripadanjem širem društvenom i geografskom ambijentu.

Pridružite se otvaranju ove izvanredne izložbe i uronite u svet "Nemesta" slikarke Ivane Živić u Galeriji TransformArt od 8. do 20. maja.