AKTUELNO

Veljko Bulajić, jedan od najvećih filmskih reditelja s naših prostora, preminuo je u 97. godini, a između ostalog će ostati upamćen po remek-delu jugoslovenske kinematografije, filmu "Bitka na Neretvi", koji se smatra i najskupljim jugoslovenskim filmom.

Osim "Bitke na Neretvi", Veljko Bulajić je autor najspektakularnijih filmskih ostvarenja jugoslavenske kinematografije.

Rediteljsku karijeru počeo je kratkim filmovima "Kamen i more" i "Brod lutalica" (1953.), da bi se s godinama etablirao kao jedan od najvećih reditelja.

Režirao je kultna ostvarenja "Kozara", "Atentat u Sarajevu", "Obećana zemlja", "Veliki transport" i mnoge druge.

Ipak, možda njegov najpoznatiji film je "Bitka na Neretvi". U pitanju je partizanski film iz 1969. koji je snimljen u međunarodnoj koprodukciji sa Italijom i Zapadnom Nemačkom.

Često se smatra jednim od najboljih filmova snimljenih u Jugoslaviji, a bio je možda i najskuplji: procene o njegovom budžetu kreću se od najmanje 4,5 pa čak i do 12 miliona dolara.

Bulajićevi filmovi proslavili Ljubišu Samardžića

Ovo ostvarenje proslavilo je Ljubišu Samardžića, a reditelj je pre nekoliko godina u razgovoru za Kurir otkrio kako je izgledalo snimanje, ali i da je Bata Živojinović najzaslužniji za ovu rolu.

- Ljubišu sam upoznao na preporuku Bate, koji je do tada već dva filma bio snimio sa mnom. Sećam se s kojom srećom mi je došao i rekao da ima zanimljivog i zaista drugačijeg glumca za mene. Nikad on nije bio od onih ljubomornih i sujetnih. Bilo mu je zaista drago da preporuči svog kolegu. I tako sam upoznao Samardžića - rekao je ranije Bulajić za Kurir i dodao:

- Došao je u Zagreb. Dugo smo razgovarali i zaista je bilo sve kako mi je Bata i obećao. Ozbiljan, zanimljiv, poletan mlad čovek koji me je odmah oduševio. Usledila je uloga u „Kozari“, koja ga je i vinula u filmska nebesa. Bio je nagrađivan zasluženo. Usledila je „Bitka na Neretvi“. Sećam se njega i Bate, odlično su sarađivali.

Evocirajući uspomene, prisetio se Ljubiše, koji je preminuo 2017, kao "divnog prijatelja i glumca kakav se retko rađa“.

- Bio je izuzetnog talenta, a krasila ga je osobina koju retko koji glumac ima - bio je veliki profesionalac. Znao je sve svoje uloge napamet i bio spreman na sve. Mogao je u svakoj da se snađe. Ponosan sam što sam imao priliku da u svojim filmovima imam takve ličnosti kao što su Bata i Ljubiša. Njihov odlazak je teško prihvatiti. Takvih kao što su oni nema više. Ostaće mi u divnom sećanju. Poslednja četiri meseca nije mogao da govori. Bio sam jedan od retkih s kojima se do kraja čuo. Takvih prijatelja glumaca nema više. Mnogo mi je teško - zaključio je Bulajić.

Autor: