AKTUELNO

Nekada viđena kao negativna figura unutar kraljevske porodice, sada je poštovana kao velika podrška svog supruga, kralja Čarlsa.

Kraljica Kamila Parker Bouls dobila je odobrenje od svoje svekrve da preuzme prestižnu titulu kraljice koju danas nosi.

Iako je njihov odnos uvek bio predmet raznih spekulacija, pokojna kraljica Elizabeta II pre nego što je preminula 2022. godine, ipak se “pomirila" s tim da će Kamila biti deo njihove porodice.

Foto: Tanjug AP/Dominic Lipinski

Prema kraljevskom biografu, pokojna kraljica je “uvek mrzela” Kamilu i samo je pristala da da svoj blagoslov za tu titulu zbog "neizrečenog dogovora iza kulisa" u vezi s princem Endruom, prenosi Mirror.

Anderson, autor knjige "Kralj: Život Čarlsa III", tvrdi da Čarlsova majka nije podnosila Kamilu jer je oduvek izazivala probleme.

Foto: Tanjug AP/Paul Childs

Jednom prilikom, u intervjuu za Newsweek podkast 2022. godine, Anderson je izjavio: "Kraljica je uvek osećala neprijateljstvo prema Kamili. Posebno zbog toga što je uvek stvarala probleme. Zbog Kamile, monarhija je dovedena do ivice propasti."

Takođe, tvrdio je da je Elizabeta II tokom ranih dana gledala na Kamilu s oprezom, ali je s godinama počela sve više da se otvara prema njoj.

Navodno, u jednom trenutku, Bakingemska palata je pokrenula operaciju pod nazivom "Operacija PB" (Parker Bouls), kojoj je cilj bio da popravi javnu sliku Kamile nakon smrti princeze Dajane.

Foto: Tanjug AP/Paul Childs

Kaže se da je Čarlsu trebalo "osam godina da napokon uveri sve da prihvate Kamilu kao njegovu suprugu", no kako bi to postigao, morao je da prođe preko brojnih prepreki.

Čarls je priznao preljubu s Kamilom i neverstvo prema tadašnjoj supruzi Dajani kad je njihov brak postao "nepopravljivo narušen".

U intervjuu za BBC-ovu emisiju "Panorama", Dajana je rekla o Kamili: "U našem braku nas je bilo troje. Bilo je malo gužve."

Foto: Tanjug AP/Oli Scarff

Nakon što je Dajana tragično preminula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, Čarls i Kamila su obelodanili svoju vezu i venčali se 2005. godine.

U februaru 2022. godine, pokojna kraljica je u izjavi za javnost poručila svetu da želi da Kamila preuzme titulu kraljice nakon njene smrti.

Tim povodom je napisala: "Kad, u punini vremena, moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Kamili pružiti istu podršku koju ste meni pružili. I iskrena mi je želja da, kada taj trenutak dođe, Kamila bude poznata kao kraljica dok nastavlja svoju vernu službu."

Foto: Tanjug AP/Yui Mok/PA via AP

Ipak, Anderson veruje da je bivša kraljica pristala na Kamilinu titulu samo zbog "vrlo suptilnog i neizrečenog dogovora iza kulisa" i da se to povezivalo s nekom vrstom "usluge za uslugu."

Kraljica se tome "godinama i godinama opirala" pre nego što je na kraju donela svoju odluku, svega sedam meseci pre svoje smrti.

#Kraljica Kamila