AKTUELNO

Mlada spisateljica Minja Marđonović održala je pre nekoliko dana promociju svog drugog romana "Jefimija, žena koja neće", gde je okupila brojne mlade glumce među kojima su bili Ivana Dudić, Olja Lević, Barbara Petrović, Matea Milosavljević, Milena Božić, Jelena Puzić Zablaćanski i mnoge druge.

Foto: Promo/Minja Marđonović

"Jefimija, žena koja neće" nastavak je prvog Minjinog romana "Jefimija, žena koja čeka", ljubavnog, putopisnog i političkog romana koji govori o mladoj feministkinji, glavnoj junakinji Jefimiji, i njenom životnom putovanju na kraj sveta, na Bali.

"Jefimija, žena koja neće" je politički roman kojim se nastavlja lično-politička storija balkanske feministkinje i pesnikinje Jefimije, nakon njenog povratka s ostrva ljubavi – Balija, kada doživljava najličniji prevrat. Trudna, ostavljena i nesrećna pokušava da spase sebe samu.

Na promociji je, pored razgovora sa autorkom koji je vodila politikološkinja Tanja Cakić, tematska okosnica kako razgovora o knjizi tako i same promocije bile su dve odigrane scene iz romana. Glumice Milena Božić i Matea Milosavljević oživele su posetiocima Jefimijinu životnu dramu i prevazilaženje iste.

Foto: Promo/Minja Marđonović

Naime, dve scene terapijskog susreta Jefimije sa svojom psihijatricom Miroslavom stavile su akcenat na važnost mentalnog zdravlja, tačnije, brige o istom. Minja se nadvezala upravo na to.

Foto: Promo/Minja Marđonović

- To ujedno i jeste ključno pitanje Jefimije u svom nastavku - Zar glava nije kruna tela?! Važno je znati da feminizam u Srbiji može ući na uska, ali dugoročna vrata. Kad kažem feminizam mislim na život u kom živiš za solidarnost, empatiju, slobodu, pravdu i jednakost. Kad kažem feminizam ne mislim na mržnju, ne mislim na podelu već mislim na pomirenje, na razumevanje i poverenje, na poštovanje i ljubav. Nastavak mog prvog romana satkan je od putovanja Jefimije, žene koja čeka do Jefimije, žene koja neće. Promocija je bila veličanstvena, a ja sam prezadovoljna, rekla nam je Minja.

Ko je Minja Marđonović?

Minja Marđonović rođena je 1989. godine u Mostaru. Na Fakultetu političkih nauka, u Beogradu, diplomirala je politikologiju, a na Studijama roda masterirala kulturologiju kritikom institucije braka iz perspektive slobodne ljubavi, oslanjajući se pritom na anarhističke eseje čuvene feministkinje dvadesetog veka- Eme Goldman. Doktorantkinja je kulturologije na matičnom fakultetu, s idejom da istraživački preispita konstrukciju heteroseksualne ljubavi devetnaestog veka. Pored akademske posvećenosti feminističkoj teoriji, Minja svoju političku borbu artikuliše kroz društveno angažovanu književnost. Usmerena na svoj literarni, aktivistički rad, živeći neko vreme u Indoneziji napisala je svoj prvi roman Jefimija, žena koja čeka, ne bi li na taj način romantičnoj beletristici ponudila alternativniji pristup lično-političkom životu jedne žene.

Autor: