AKTUELNO

Na današnji dan, 13. marta 1975. godine, umro je Ivo Andrić, poznati jugoslavenski i srpski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1961. godine.

Andrić je rođen 9. oktobra 1892. u Dolcu kod Travnika, u Bosni i Hercegovini. Njegova književna dela često se bave temama istorije, kulture i društvenih prilika na Balkanu, a najpoznatija su mu dela "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Prokleta avlija".

Andrić je takođe imao bogatu diplomatsku karijeru, te je služio kao jugoslavenski diplomata u nizu zemalja, uključujući Nemačku, Italiju i Tursku.

Ivo Andrić je svojim delima ostavio veliki trag u književnosti, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, nego i širom sveta. Njegova dela su prevođena na mnoge jezike, a danas se smatraju klasikom evropske književnosti. Andrićev život i rad često su bili predmetom zanimanja književnih kritičara i istoričara, koji su pokušavali proučavati njegovo delo u kontekstu složenih političkih i kulturnih okolnosti u kojima je pisao.

Andrićev doprinos književnosti priznat je i nizom nagrada i priznanja koje je primio tokom svog života, uključujući nagradu AVNOJ-a (1945.), nagradu grada Zagreba (1954.), nagradu grada Beograda (1957.) te Nobelovu nagradu za književnost (1961.). U svojim književnim delima, Andrić je često isticao univerzalne vrednosti poput ljudske patnje, solidarnosti i saosećanja, što ih čini vrednim za čitanje i danas.

Ivo Andrić je ostavio neizbrisiv trag u kulturnoj baštini Srba, a njegov život i rad i danas su predmetom interesa i divljenja mnogih ljudi.