AKTUELNO

Domaći film “Usta puna zemlje”, poslednje ostvarenje nedavno preminulog Mladomira Puriše Đorđevića, svečano je zatvorio 51. FEST sinoć u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu.

Antologijski filmski reditelj svoj poslednji projekat je snimao sa svojih 98 godina, a ekranizacija istoimenog romana iz 1974, pisca Branimira Šćepanovića, bila mu je želja više decenija.

Film je prikazan u programu “FEST Masters”, a Đorđević je posthumno ovenčan nagradom “Milutin Čolić” (prema osnivaču FEST-a) dnevnog lista “Politika”, za najboljeg reditelja srpskog filma.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Nagradu je primio njegov zet, poznati reditelj Radivoje Raša Andrić, koji je zahvalio u ime svoje supruge, a Purišine ćerke Lidije na ovoj važnoj nagradi.

"Karijeru je započeo kao novinar upravo "Politike", a ali ga je film brzo ščepao. Poslednje delo "Usta puna zemlje" nije samo njegov film, već žudnja za životom", istakao je reditelj Andrić u svom govoru i malo kasnije, nakon dodele svih nagrada, zvanično zatvorio 51. FEST.

Pre projekcije novog domaćeg filma, publika je mogla videti retrospektivu u vidu kratkih inserata iz svih dugometražnih filmova veoma plodne karijere Puriše Đorđevića, koja je trajala punih 70 godina.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Na pozornici je bila autorska i glumačka ekipa, pre svega glavni glumci Radivoje Raša Bukvić i Sonja Kolačarić, dok ostale uloge igraju legendarni Petar Božović, kao i Andrija Kovač, Lazar Jovanov, Aleksandra Rukavina, Nikola Marković, Marjan Apostolović, Marko Topolovački, Pavle Gogić, Ana Kostovska.

Drama od 75 minuta "Usta puna zemlje" je karakterističan film Puriše Đorđevića koji kroz glavnog junaka Marka pripoveda priču o svom životu, odrastanju i putu koji svaki čovek prolazi od rođenja do smrti, putu borbe koja je kod Đorđevića duboko ukorenjena u antifašizmu.

Đorđević vodi publiku kroz suptilne emocije svog glavnog protagoniste kojeg uvlači u vrlo neobične situacije pomoću poznatog romana od pre pet decenija.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Njegov glavni junak pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode.

Reditelj je u 98. godini završio snimanje tog dela, samo nekoliko nedelja pre nego što nas je zauvek napustio, 23. novembra 2022.

Tokom deset dana trajanja festivala, publika je mogla da gleda čak 113 filmova iz 39 zemalja, od čega 107 premijerno, u okviru devet programskih celina, a program FEST-a se emitovao na šest beogradskih lokacija u devet bioskopskih sala.

#FEST 2023