AKTUELNO

Jedan od najslavnijih džez muzičara i saksofonista Vejn Šorter, autor nekih od najhvaljenijih džez kompozicija, preminuo je u četvrtak u 90. godini, pišu američki mediji.

Vest o smrti velikog muzičara potvrdio je njegov izdavač Elis Kingsli, a vest je rastužila ceo svet. Šorter se proslavio svirajući tenor saksofon s bubnjarom Artom Blejkijem kasnih pedesetih, a šezdesetih je svirao u kvintetu Majlsa Dejvisa s pijanistom Herbijem Henkokom, basistom Ronom Karterom i bubnjarom Tonijem Vilijamsom.

Autor je nekih od najpoznatijih pesama kvinteta kao što su E.S.P. i Nefertiti. Dejvis ga je prozvao "osobom od ideja u njegovom bendu, konceptualizatorom niza muzičkih ideja koje smo sproveli", te osobom koja je shvatila i "da je sloboda u muzici sposobnost poznavanja pravila kako bi mogla da se zaobilaze". Šorterovo autorstvo hvalio je i Henkok.

Šorter je bio suosnivač slavnog džez fjužn sastava Weather Report dok je prelazio na sopranski saksofon, a taj sastav, osnovan 1969, osam godina kasnije snimio je jednu od najprodavanijih džez ploča svih vremena - "Heavy Weather". Od ostalih slavnih ploča izdvaja se "Native Dancer" s brazilskim muzičarom Miltonom Nascimentom.

Šorter je doživeo tragediju kad mu je 1985. umrla ćerka koju je imao sa svojom drugom suprugom Anom Marijom Patricio. Patricio je poginula u eksploziji aviona nedugo nakon poletanja iz Njujorka 1996. godine.

Autor: