AKTUELNO

Ivan Meštrović je zvanično započeo svoju umjetničku karijeru u Parizu februara prošle godine, gde je imao uspešnu samostalnu izložbu u kulturnom prostoru „Icicle“, smeštenom u kultnoj aveniji George V.

Tom prilikompredstavio je svoju seriju „EGG“ u 10 jedinstvenih - jednakih u obliku,veličini i proporciji - komadi koji su prikazali njegovu viziju zbirkeumetnosti kojom nastoji dati počast geologiji naše planete, te retkim idragocenim resursima koje čovečanstvo uspeva oblikovati i kontrolisati. Natemelju zagonetnog oblika „69g“, simbola stvaranja, rođenja i zaštite zavećinu civilizacija širom sveta.

Inače, Ivan stvara u svojim studijima, koje naziva „Mestrović Artlab“,smeštenim između Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mađarske i Monaka, mesta zakoja kaže gde može izmišljati i praviti koncepte dela koja pomiču granicefizike. Njegov inicijalni rad „Monumental Series“ predstavlja njegov najvećitrud do danas i uskoro će biti predstavljen u Dubaiju.Nakon pariske izložbe, Meštrovićeva prva serija je vrlo zapažena u svetumoderne umetnosrti, što je rezultiralo partnerstvom sa čuvenom galerijomEden koja je prisutna u Njujorku, Londonu, Majamiju, Aspenu, Dubaiju iMikonosu.

Foto: Privatna arhiva

Takvo partnerstvo omogućilo mu je u Dubaiju stalnu postavku u The DubaiMallu kao i na Mikonosu gde je njegova umetnost bila deo ekskluzivne letnjeizložbe Nammos Village, te u Londonu - gde je imao zapaženo predstavljanjetokkom London Art Weeka. Talas uspeha koji ovaj umetnik postiže se nastaviosjajnom izložbom u Praškom dvorcu, u češkoj prestonici krajem januara ovegodine. Ova izložba je izazvala veliku medijskui pažnju tamošnje sedme sile,od lokalnih dnevnih novina do čuvenog Forbsa.

Ivan Meštrović je rođen 1979. godine u Hrvatskoj, Meštrović je uspešnipreduzetnik koji je osim biznisa, uvek imao velika inetresovanja za muziku.Sport i arhitekturu. Najviše je sebe, ali i vreme za umetnost pronašao tokompandemije 2020. godine, naime, iskoristio je globalnu zatvorenost kako birazmislio i posvetio se strasti koju je držao predugo: konceptualnojumetnosti.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Autor: Pink.rs

#Ivan Meštrović

#Izložba