AKTUELNO

U sredu, 14. decembra 2022. godine, sa početkom u 18 sati, u Kulturnom centru Novog Sada održaće se tribina koju će upriličiti Institut za političko umrežavanje.

Naime, ova tribina posvećena je stvaralaštvu akademika prof. dr Darka Tanaskovića.

U programu će učestvovati Episkop Bački prof. dr Irinej Bulović, akademik Dragan Simeunović, Prof. dr Mile Bjelac, Prof. dr Marko Parezanović,Prof. dr Željko Simić kao i moderator tribine Aleksandar Đurđev.

Akademik Darko Tanasković – svetionik srpske intelektualne aristokratije

Malo je ljudi ne samo u Srbiji, već i u Evropi i svetu koji se mogu pohvaliti time da su istovremeno jedni od najboljih univerzitetskih profesora, diplomata, književnika i književnih prevodilaca. Još manje je onih kojima muslimanski svet priznaje da poznaju bolje islam nego većina pripadnika ove religije. Retko ko se može ponositi činjenicom da je bio uspešan ambasador svoje zemlje u dva potpuno različita sveta poput Turske i Vatikana, kao i da je iz oba mesta otišao kao prijatelj svojih domaćina i kao uvek rado viđen gost u budućnosti. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati oni koji su dobili ordenje od Srpske pravoslavne crkve, Svete stolice i Malteškog viteškog reda. U svakoj zemlji čovek ovakvih karakteristika bio bi smatran za suvo nacionalno blago dostojno čuvanja i uvažavanja.

Takav čovek je Darko Tanasković, srpski univerzitetski profesor, akademik, književnik, književni prevodilac, diplomata, islamolog i filolog orijentalista. Čovek koji je decenijama svoje znanje nesebično prenosio ne samo studentima, već i široj javnosti kroz svoje tekstove koji su često bili proročkog karaktera, a uvek u službi zaštite državnih i nacionalnih interesa. Ne treba zaboraviti ni njegovu besprekornu diplomatsku karijeru koja je na ponos ne samo njemu lično, već i celoj naciji jer je imala privilegiju da je u najboljem svetlu predstavlja jedan istinski erudita, čovek istančanog osećaja za taktičnost, osoba aristokratskih manira i držanja, te istinski poliglota koji podjednako dobro govori arapski i turski kao i francuski, italijanski, engleski i ruski jezik.

Čovek poput Darka Tanaskovića najmanje što zaslužuje od domaćih intelektualaca i šire javnosti uopšte jeste priznanje njegovog stvaralaštva i pregalništva, a koje će u sredu, 14. decembra 2022. godine u 18:00 časova u Kulturnom centru Novog Sada upriličiti Institut za političko umrežavanje. Činjenica da će u programu učestvovati istinski predstavnici srpske duhovne i intelektualne elite poput episkopa bačkog prof. dr Irineja Bulovića, akademika prof. dr Dragana Simeunovića, prof. dr Marka Parezanovića, prof. dr Mileta Bjelajca, prof. dr Željka Simića i moderatora tribine Aleksandra Đurđeva, govori u prilog tome da će ova tribina uistinu biti mesto na kome će se tvoriti mudre misli i dela. Kako dolikuje domaćinskoj i samosvesnoj naciji poput srpske, red je da se gorostasu srpske intelektualne misli odužimo ovakvom vrstom priznanja još za njegovog života, jer njegova dela su već besmrtna i predstavljaće neugasli svetionik budućim pokolenjima.

Autor: