AKTUELNO

Ve­li­ki Mla­do­mir Pu­ri­ša Đo­r­đe­vić, ve­či­ti mla­dić sr­p­skog fi­l­ma, preminuo je danas, a vest o smrti potvrdio je njegov blizak prijatelj Ljubiša Ristić.

Mladomir je za života snimio u 20 biografskih, pet TV i preko 50 kratkih filmova imao 20 igranih ostvarenja i napisao preko 12 knjiga. O svom životu govorio je za "Kurir" u maju prošle godine i tom prilikom govorio je o filmu o Matiji Bećkoviću koji nosi ime "Gospodin", ali i o svom životu.

Zašto se izabrali baš Bećkovića za svog junaka?

- U Matijinoj biografiji, pored fantastične poezije, postoje i vrlo uzbudljive i teške intimne stvari i neki podaci koji su malo poznati javnosti. U filmu otkrivam kako je završio osnovnu školu, učio gimnaziju u Valjevu, i iznosim jedan vrlo delikatan podatak o njegovom životu - kada se prvi put zaljubio, šta je osećao kad je dobio ćerke i način na koji je napisao silne pesme i drame. Matija je bio veliki prijatelj sa Duškom Radovićem, a posle je postao i akademik.

Koji je vama fenomen o Bećkoviću bio najzanimljiviji?

- To što Matiju Bećkovića u Srbiji mnogi mrze. Drugo, on je jedini u Udruženju književnika i SANU govorio o tome koliko je pisaca bilo ubijano nakon oslobođenja od nove vlasti. Imao je hrabrosti da kaže ono što niko nije govorio.

A o supruzi?

- Naravno, i o Veri, o tome gde je upoznao svoju devojku i svoju buduću ženu, a posebno o pesmi "Vera Pavladoljska", koja je ušla u mitologiju. Poslednji kadar u filmu posvećen je tome i ide uz stihove: "Nosiću te u očima svojim".

Imate li ambicije da snimite još neki film?

- Neprijatno mi je što moram da kažem da imam 97 godina. Nema nekog posebnog razloga da više živim. Osećam se neprijatno što sam dobrog zdravlja i dva puta sam se vakcinisao, stalno nešto pišem. Želim da na Filmski centar Srbije konkurišem s jednim tekstom, ali nemam ambicije da pravim igrani film. Živim pristojno od nacionalne penzije kod ćerke, gde imam doručak, ručak i večeru. Meni je to dovoljno.

Autor: