AKTUELNO

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani održao je govor na današnjoj ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru, a život najmoćnijeg čoveka ove države godinama u nazad intrigira javnost.

Šeik Al Thani je rođen 1980. godine u glavnom gradu Katara kao četvrti sin bivšeg katarskog emira Hamada bin Kalife Al Thanija i njegove druge supruge. Iako nije bio prvi u redu za preuzimanje prestola, zahvaljujući njegovim sposobnostima poverena mu je ta uloga. Pre toga je uspešno obavljao zadatke kao političar na nižim pozicijama vlasti.

Obrazovao se u prestižnim privatnim školama u Velikoj Britaniji a 1997. godine diplomirao je na uglednoj britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst. Tečno govori engleski i francuski jezik.

Nakon vojne akademije služio je u katarskoj vojsci put prema preuzimanju emirata otvorio mu se 2003. kada je njegov stariji brat objavio da ne želi da stupi na presto emir. Tamim Al Thani je napredovao i kroz vojnu hijerarhiju pa je 2009. postao zamenik komadanta katarskih vojnih snaga.

Poznat je kao veliki ljubitelj sporta. SP u Kataru prate kritike zbog ljudskih prava u ovoj zemlji što je on okarakterisao kao nečuvenu kampanju protiv ove zemlje. Katarski šeik je 2005. stupio u prvi brak. Njegova prva supruga sa kojom se pojavljuje u javnosti, Sheikha Al Mayassa bint Tamim bin Hamad Al Thani ujedno i njegova rođaka. Imaju dve ćerke i dvojicu sinova.

Četiri godine kasnije Sheikha Al-Anoud bint Mana Al Hajri, ćerka bivšeg katarskog ambasadora u Jordanu, postala je njegova druga supruga. Imaju tri ćerke i dvojicu sinova. Pre osam godina oženio se treći put. Njegova izabranica je Sheikha Noora bint Hathal Al Dosari. Treći brak doneo mu je trojcu sinova i ćerku.

Majka katarskog emira Šejha Moza bint Naser jedna je od tri žene bivšeg vladara zemlje i godinama je posvećena socijalnom radu. Značajan je njen doprinos "Katar fondaciji, kojom upravlja njen suprug, a koji je izgradio "Grad obrazovanja" u Dohi i doveo u Katar američke fakultete. U Gazi je Moza pokrenula izgradnju niz obrazovnih institucija, a njen rad je doveo do toga da ova žena poseduje sedam počasnih doktorata.

Moza je supruga često pratila na njegovim službenim putovanjima. Svetsku javnost je privukla besprekornim stilom, ali i stavom, koji je uvek jasno iznosila držeći govore u vodećim političkim i društvenim instutucijama. Za nju kažu da je najveća ljubav šeika Hamada bina Khalifa Ala Thanija, a njihov sin Tamim, iako nije prvorođeno dete katarskog vladala, proglašen je za prestolonaslednika i nosi titulu sadašnjeg emira. Majka je sedmoro dece, ima pet sinova i dve ćerke.

Šejha Moza bint Naser je 1977. postala supruga katarskog emira, imala je tada 18 godina. U to vreme je bila student Univerziteta u Kataru, a zvanje diplomiranog sociologa dobila je devet godina nakon udaje.

Moza znanje sjajno primenjuje u praksi, aktivna je u mnogim organizacijama, poput Arapske demokratske organizacije, Organizacije za obrazovanje, nauku i razvoj zajednice i raznih programa za pomoć deci.

Kada je u pitanju njen stil, "Vog" ju je uvrstio u pet najbolje odevenih žena sveta, a "Veniti fer" progasio najlepše obućenom damom plave krvi, dok je za Džulijena Mekdonalda ona je druga Džeki Kenedi.

Moza je jedna od retkih dama uvek u javnosti oblači komade visoke mode, "Šanel", "Živanši", "Dior" njene su omiljene modne kuće. Njeno veličanstvo kupuje komade koji koštaju između 20 i 30 hiljada dolara, a specijalno dizajnirana odeća za nju dostiže cenu i do 100. 000 dolara. Pojedini izvori tvrde da se u njenoj rezidendciji krije pravo modno bogatstvo.

Autor: