AKTUELNO

Hrvatska književnica Vedrana Rudan govorila je o svom nedavnom boravku u Srbiji na Sajmu knjiga, ali i kako se oseća u našoj zemlji.

– Ja sam u Srbiji zvezda – rekla je.

Na pitanje zašto to nije u Hrvatskoj, slavna spisateljica kaže da nema odgovor.

– Mislim da me ne podnose u kulturnim krugovima, ako to jesu “kulturni krugovi”. Ja, skromno, mislim da sam prevelika za njih. I za Hrvatsku i za te krugove. Srbija je definitivno moja zemlja. Tamo ne da se osećam kao kod kuće, nego ja tamo jesam kod kuće. A nisam Srpkinja – kaže Rudan i ističe da voli našu zemlju i narod.

– Došla sam tamo 2003. godine, objavili su moju knjigu “Uho, grlo, nož”, a Seka Sablić je igrala monodramu istog imena kao knjiga. Ja sam u toj knjizi nekim imaginarnim Srbima poručila šta ja mislim o našem ratovanju, o našem sukobu i koliko meni nacija nije bitna. Poverovali su mi, a i danas mi veruju. Govorim iz srca. Za mene su Srbi ljudi, ne Srbi. To je to. Obišla sam celu tu zemlju uzduž i popreko.

Najavila je da uskoro ide u Niš, pa u Crnu Goru u Herceg Novi.

Pritom, vrlo je bitno, da sam ja skupa gospođa, moja gostovanja nisu jeftina, moji časovi na televizijskim nastupima, na koje ne moram da idem kao promoter knjige, vrlo su skupi. Ja sam business woman. Ja nisam počašćena kad me neko negde pozove. To je moj posao koji se plaća.

Autor: