AKTUELNO

Igrani film "Sveta Petka - Krst u pustinji", reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića imaće svoju svetsku premijeru 29. avgusta na 44. Moskovskom filmskom festivalu.

Prateći život pobožne mlade Paraskeve, upoznajemo njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. Sniman je na autentičnim lokacijama u Jordanu, zatim u Srbiji i Jašiju.

Foto: Promo

Reditelj nas vodi kroz 40 godina iskušenja, dubokih unutrašnjih borbi, ali i sveprisutne vere. S jedne strane, moderan u izrazu i ritmici kadrova, ovaj film nam donosi priču staru vekovima, koja i danas snažno živi u vernicima i poštovaocima Svete Petke.

Foto: Promo

Ova biografska drama nastala po istinitoj priči i bestseleru "Petkana" Ljiljane Habjanović Đurović. U glavnim ulogama gledaćemo Milenu Predić, Milicu Stefanović, Filipa Hajdukovića, Jadranku Selec, Branislava Tomaševića, Daniela Siča, Andreja Šepetkovskog i Mladena Sovilja kao i nekoliko jordanskih glumaca.

„Sveta Petka – Krst u pustinji“je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržana od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog Centra Srbije ali i Kraljevskog filmskog centra Jordana.

Foto: Promo

Ovo je drugi film reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića na festivalu u Moskvi, nakon filma "Vi idite, ja neću!" koji je prikazan 2016. godine.

Autor: