AKTUELNO

Talentovana Lana Zorjan rođena je 2008. godine u Beogradu, a violinu je počela da svira sa svoje 4 godine, i za veoma kratko vreme, napravila velike korake u svojoj muzičkoj karijeri.

Lana se takmiči od svoje pete godine, i do sada je osvojila preko 60 prvih nagrada na Međunarodnim takmičenjima.

Redovno radi sa profesorkom Ivanom Aćimoski – Žikić sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a svira na violini Beogradskog kolekcionara Uroša Žikića.

Moja mama je profesor violine, i ona mi je uvek bila veliki uzor. kada god je držala časove kod kuće ili u školi, uvek sam slušala. Uvek mi je bilo fascinantno da slušam kako neko svira violinu. Molila sam roditelje da krenem da sviram, i sa nepune 4 godine sam dobila prvu violinu koja je tada bila najmanja violina u Srbiji. Ljubav se rodila od rođenja - rekla je Lana.

Foto: Printscreen YouTube/ Bulevar osmeha

Do osme godine je svirala po sluhu, a nakon toga je dobila apsolutni sluh.

Sada sa 13. je to jako izražen apsolutni sluh. Evo, recimo kada izađem napolje, ja čujem mačku da mjauče, i ja znam koji je to ton - rekla je ona.

Nastupala je na koncertu pobednika u Muzikfereinu u Beču kao predstavnik Srbije pored učesnika iz 22 zemlje sveta. Prvi profesionalni angažman realizovala je kao solista Zrenjaninskog kamernog orkestra na koncertima u Zrenjaninskoj i Novosadskoj Gradskoj kući, kao i u Skupštini Grada Beograda. U organizaciji Fondacije Novi Sad 2021 svirala je kao najmlađi solista Filharmonije mladih na Dočeku srpske Nove godine u Sinagogi 13.01.2018.

Kako je istakla, njena najveća želja je da postane profesionalni violinista, dodajući da sebe ne vidi kao orkestarskog svirača, ili profesora violine.

Biti solista je velika strast i nadam se da ću dospeti do toga da postanem evropski ili svetski violinista - priča Lana.

Foto: Printscreen YouTube/ Bulevar osmeha

NAJZNAČAJNIJE NAGRADE:

Međunarodno takmičenje violinista „Jaroslav Kocian“ Češka Laureat – apsolutni pobednik svih kategorija, pobednik 3. kategorije, prva nagrada i od profesionalnog i od dečijeg žirija. Internacionalno takmičenje “Jozef Micka”, Prag, Češka, 2020. pobednik kategorije i specijalna nagrada Jozef Micka, Haskovo Bugarska 2019. pobednik kategorije, “Virtuosos V4+” talentšou, Budimpešta 2020. specijalna nagrada, nagrada publike Franjo Krežma Hrvatska 2019. pobednik kategorije i specijalna nagrada fonda Spivakov, Tartini 2018. pobednik kategorije i specijalna nagrada za najperspektivnijeg mladog violinistu takmičenja, Grand Prize Virtuoso Viena 2016. pobednik kategorije, Ohrid Pearls 2016. Makedonija. „The North International Music Competition“ Stokholm, Švedska 2020, prva nagrada

Lana ističe da je od države, grada Novog Sada kao i gradonačelnika Miloša Vučevića dobila veliku podršku, navodeći da je jedan od njenih najvećih ciljeva da širi srpsku kulturu kao to, da nastavi da neguje naše tradicionalne vrednosti.

Autor: