AKTUELNO

Proslavljeni srpski i jugoslovenski glumac, reditelj i producent Ljubiša Samardžić dobio je danas spomenik na šetalištu u Niškoj Banji gde je proveo deo detinjstva.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovala je njegova supruga Mira Samardžić sa jednom od unuka Ines. Udovica slavnog glumca izjavila je za Blic da je u isto vreme i srećna i tužna.

Sredstva za izgradnju spomenika obezbeđena su uz pomoć lokalne akcione grupe "Katena mundi" čiji su članovi Opština Babušnica, Bela Palanka i Niška Banja, tačnije udruženja, pravna i fizička lica sa tih teritorija.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ljubiša Samardžić koji je široj javnosti bio poznat i po nadimku Smoki, rođen je u Skoplju 19. novembra 1936. godine, u rudarskoj porodici koja je radila u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje, gde je tako i proveo deo mladosti.

Umro je u Beogradu, 8. septembra 2017. godine u 81. godini. Odigrao je više od sedamdeset filmova različitih žanrova, tokom gotovo trideset godina, glumio je glavne i sporedne uloge. Pored mnogobrojnih nagrada, za životno delo dobija nagradu AVNOJ (1988. godine), nagradu "Pavle Vujisić" (1995. godine) i nagradu akademije Ivo Andrića (2005. godine) za uloge u jugoslovenskoj kinematografiji.

Spomenik je odmah nakon postavljanja postao glavna turistička atrakcija pored koje su svi želeli da se fotografišu.

"I radosna i tužna sam"

Tom prilikom, u razgovoru za "Blic", obratila se i supruga glumca, koja je izrazila zahvalnost porodice Samardžić povodom postavljanja spomenika u Niškoj Banji.

- Veliku zahvalnost, ispred svoje porodice i svoje, upućujem ljudima koji su inicijatori jednog ovakvog dela. U krajnem slučaju, da nije ljudi koji ga se sećaju, ovoga danas ne bi ni bilo. Ovo je veliki trnutak i lepo je kada čovek ne zaborai svoje sugrađane, a on je već ostavio dosta traga, a ovo će, u krajnjem slučaju, biti ukras Niške Banje. Radosna sam jako, u isto vreme sam i radosna i tužna, Kad sa nekim provedete ceo život, Ljubiše sad već pet godina nema - rekla je Mira Samardžić za "Blic" povodom otkrivanja spomenika u Niškoj Banji.