AKTUELNO

Prestižna Zlatna medalja Aleksandra Sergejeviča Puškina, nagrada za životno delo, dodeljena je književnici Ljiljani Habjanović Đurović, u okviru završne svečanosti Međunarodnog slovenskog foruma umetnosti "Zlatni vitez" u Moskvi, u svečanoj sali Hrama Hrista Spasitelja.

Habjanović Đurović istakla je da je pre nje, ovu medalju od srpskih pisaca dobio Dobrica Ćosić, pre 11 godina.

- Dobila sam od naše crkve Orden Stefana Lazarevića na predlog patrijarha Irineja, a Orden Svetog Save na predlog patrijarha Pavla. Sa jedne strane, svaki čovek voli da za ono što radi, dobije potvrdu da je to nešto što je značajno ili što zaslužuje neko priznanje, i u tom smislu jesam zahvalna.Posebno onima koji smatraju da moje delo zaslužuje takvu vrstu priznanja, ali sam zahvalna pre svega Bogu, koji mi je dao talenat, uslove za rad, dao nadahnuće da pišem o takvim temama o kojima pišem, i zahvalna sam svojim čitaocima. Jer da njih nema, ne bi bilo ni mene - rekla je Đurović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodala, u vreme kada niko nije bio uz nju, bili su čitaoci koji su podržali njen radi i nadahnuli je ljubavlju.

- Moje knjige su za sada prevedene na 18 jezika. U Rusiji je prevedeno mojih 6 romana, a i napisala sam jednu knjigu o Svetoj Petki - otkriva Đurović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako ističe, u pojedinim ruskim školama, njene knjige uvršćene su u lektiru. Ona dodaje da je jednom prilikom imala časzt da odgleda jedan komad, gde je prisustvovao i naš Vladika, gde su učenici jedne pravoslavne gimnazije izvodili delove iz njenog romana "Igre anđela".

- U biblioteci u Rusiji, inostrane literature jesu na matičnom jeziku, a ne na ruskom, međutim, sada ih ima i na ruskom jeziku, jer imamo prevod, i mogu se naći u biblioteci. A sada sam i ja dobila poziv da napravim književno veče, ali eto, epidemija je učinila svoje...Međutim, biće vremena - istakla je Đurović.

Kako je otkrila, knjiga "Petkana" promenila je njen život.

- Kada sam završila taj roman, izdavač je dao svojim urednicima da ga pročitaju, i njihov jednoglasni zaključak je bio da ću izgubiti čitaoce - ispričala je anegdotu Đurović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Odštampano je oko 3.000 primeraka, i već na Sajmu smo videli da će nam trebati mnogo više. Tada sam dobila žulj na prstu, po čemu je i jedan časopis dao naslov - nasmejala se Đurović.

Đurović je dodala da je objavila osam slikovnica za decu, dok su deveta i deseta kod ilustratora.

- Radim i na rukopisu jednog romana, a to če biti gotovo za dve ili tri godine - rekla je za kraj Đurović.

Autor: